Te voet naar school

Voor alle verkeersborden volgens de Belgische wegcode, klik op VERKEERSTEKENS.

Voor extra gegevens over ongevallen in het verkeer in België, klik op VERKEERSONGEVALLEN en Verkeersongevallen met doden en gewonden, per datum, dag van de week, tijdstip van de dag en diverse andere ongevalsfactoren, VERKEERSONGEVALLEN.

Wegcode.be/actueel. Bijgewerkte wegcodes. Klik hier.
_____________________________________________________________

Tips en aandachtspunten voor een grote groep voetgangers

_____________________________________________________________

Houd je groep zo klein mogelijk: een kleine groep is veel overzichtelijker, en laat zich ook gemakkelijker sturen door de begeleiding;
Plan een route in een omgeving met zo weinig mogelijk te verwachten risico's. Vermijd alles wat rood is op je stafkaart (wegen met hoge snelheden);
Stippel reeds op voorhand je reisweg uit. Heb oog voor de gevaarlijke punten (oversteekplaatsen);
Ook als je overdag een grote tocht doet neem je beter reflecterend materiaal en lichtjes mee. De kans bestaat immers dat je pas tegen valavond de eindmeet bereikt;
Geef duidelijke instructies bij het begin van de tocht. Overloop de belangrijkste verkeersregels, vraag correct gedrag en voldoende concentratie, wijs ook op mogelijke gevaren in de tocht. Maak goede afspraken. Bijvoorbeeld: we beginnen niet met oversteken alvorens de groep bijeen is;
Reageer onmiddellijk en kordaat als je iemand iets onveiligs of ongepast ziet doen;
Wanneer je een dorps- of stadsspel organiseert, druk je leden dan op het hart dat ze de verkeersregels moeten respecteren;
Verspreid de begeleiding over de groep. Zijn er grote leeftijdsverschillen, dan kan je ook de oudere leden vooraan en achteraan laten lopen.

Reflecterend materiaal
Het gebruik van reflecterende of fluorescerende kleding in het verkeer is niet wettelijk verplicht, maar veel ongevallen met voetgangers en fietsers gebeuren doordat ze moeilijk te zien zijn. Een automobilist die met gewone lichten rijdt, ziet bij nacht een persoon:

* Pas vanaf 26 meter ver als hij/zij donkere kleren draagt;
* Pas vanaf 38 meter ver als hij/zij heldere, gekleurde (witte, gele ...) kleren draagt;
* Al vanaf 136 meter ver als hij/zij reflecterende kleding draagt.

De cijfers liegen er niet om! Zorg er dus voor dat je leden reflecterend materiaal dragen als de omstandigheden dat vragen:

* in het donker;
* bij zware mist;
* bij de combinatie van schemer en zware regenval.

Dankzij reflecterend materiaal ben je zichtbaar voor het aankomende verkeer.

* Draag dus de reflecterende bandjes net boven de elleboog;
* Als de groep rugzakken draagt, kan je de bandjes ook rond de benen doen. De rugzakken zelf kunnen nog eens voorzien worden met een reflecterende strip;

Rust zoveel mogelijk personen ook uit met een hesje en verspreid hen over de groep (zeker voor- en achteraan).

Zie ook rechten en plichten van voetgangers. Klik hier.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Te voet, fiets, bromfiets. Klik hier.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"

DE VERKEERSTRAP

Als je deelneemt aan het verkeer is het zeer belangrijk dat je de regels goed kent.
Om te weten welke regels je op een bepaalde plaats moet respecteren, bekijken we de VERKEERSTRAP. fig4.jpg

1. Als een agent het verkeer regelt, tellen de verkeerslichten en verkeersborden op die plaats niet meer mee.
2. Als de verkeerslichten werken, worden de voorrangsborden onbelangrijk op dat kruispunt.
3. Als er geen agent of verkeerslichten in de buurt zijn, moeten de weggebruikers op de verkeersborden letten.

VOETGANGER ... Hoe gedraag ik me correct

Als we willen deelnemen aan het verkeer, zijn er heel wat reglementen en tekens die we moeten kennen. Als we die onder de knie hebben en naleven kunnen we op een veilige manier aan het verkeer deelnemen. Maar er zijn nog andere dingen die we als voetganger kunnen doen. Ze zijn niet echt verplicht, maar ze kunnen evenwel mensenlevens redden. Bekijk daarom eens onderstaande figuren! fig5.jpg

SKEELEREN

Moet het nog gezegd dat het in-line-skaten in de lift zit Het is sportief, het gaat snel, het geeft je een fantastisch gevoel van vrijheid. Wat wil je nog meer. Toen het skeeleren opgang maakte, duurde het niet lang of de poppen gingen aan het dansen. Vallen, botsen, tegen vuilnisbakken, muren, banken en paaltjes rijden, niet zo'n leuke contacten met toevallige voetgangers. Prompt werd in bepaalde kuststeden het in-line-skaten op de dijk verboden.

WAAR MAG HET en ben je nu als skeeler een voetganger of fiets(st)er?
In het verkeersreglement worden skeelers, net als gewone rolschaatsers, beschouwd als voetgangers. Ze hebben dan ook alle rechten en plichten die voor voetgangers gelden. VOETGANGERS DUS!

OVERSTEKEN ... Hoe moet dat eigenlijk?

Wanneer je als voetganger op het voetpad loopt, bij weggebruikers van dezelfde soort dus, ben je meestal veilig. Soms moet je het veilige voetpad verlaten om de rijbaan over te steken. Op enkele plaatsen vind je daarvoor verkeerslichten met ZEBRAPADEN, maar dikwijls moet je het zonder doen. Waar je de rijbaan ook oversteekt, je moet enkele basisregels in acht houden.

OVERSTEKEN OP EEN ZEBRAPAD

Voortaan heeft de voetganger voorrang op het zebrapad d.w.z. bestuurders die een oversteekplaats voor voetgangers (ZEBRAPAD) naderen MOETEN voorrang verlenen als die voetgangers willen oversteken, of op het punt staan dit te doen. Maar ... denk nu evenwel niet dat je als voetganger zomaar lukraak kunt oversteken. Niet elke bestuurder van een voertuig houdt zich immers aan deze nieuwe afspraak. Jammer. Zo blijven er nog altijd dodelijke slachtsoffers vallen na aanrijdingen van kinderen, jongeren en volwassenen die de weg via het zebrapad oversteken. Eerst moet de mentaliteit bij
de bestuurders veranderen.
Als voetganger doe je er dan ook goed aan niet zomaar de straat over te steken, ook al maak je gebruik van het zebrapad. Denk maar niet dat je als voetganger een begrensde zekerheid hebt. Je wacht op de stoep om over te steken Prima. Zoek OOGCONTACT met het naderend verkeer, en dat in BEIDE RICHTINGEN. Geef gerust een teken met de hand of arm. Maak duidelijk kenbaar dat je wil oversteken. Positief is wel dat meer
en meer chauffeurs wel spontaan stoppen. Maak je het mee Groet dan eventjes of zwaai met de hand. Neen, het moet niet, maar het is altijd leuk voor de bestuurder te merken dat het voorrang geven wordt geapprecieerd, ook al is het een verplichting.

WEES EEN HEER IN HET VERKEER

Wat je misschien niet wist, is dat je het zebrapad VERPLICHT MOET GEBRUIKEN als je er minder dan 30 m van verwijderd bent. VEILIG is oversteken op een kruispunt waar een verkeersagent of verkeerslichten staan.

OVERSTEKEN ... zonder zebrapaden

Oversteken is gevaarlijk! Voor voetgangers is het zelfs de grootste oorzaak van ongevallen met doden en gewonden. Waarom? Omdat je gedurende min of meer lange tijd een plaats moet oversteken (die fameuze vijandelijke zone!) die uitsluitend voorbehouden wordt aan het voertuigenverkeer. Hieronder volgen enkele regels die het risico bij het oversteken tot een minimum beperken:
  • Zo weinig mogelijk oversteken!
  • Kies een veilige plaats: verkeerslichten, agent, verkeersbrigadier, zebrapaden, rustige straten, smalle straten of wegen. In onoverzichtelijke bochten oversteken is totaal uit den boze.
  • Vooraleer over te steken wacht je aan de rand van de stoep. Je houdt het verkeer goed in de gaten; probeer snelheid en afstand van de aankomende bestuurders nauwkeurig te schatten.
  • Als je nog niet zeker bent van je beslissing, wacht je. Maar heb je eenmaal besloten over te steken, blijf dan niet treuzelen.
  • In de eerste helft van je "oversteekmaneuver" kijk je vooral naar links; eenmaal in het midden beland gaat je aandacht vooral naar rechts uit. Loop vooral niet terug.
  • Rennen, slenteren, blijven praten: je doet het helemaal NIET tijdens het oversteken.
  • Steek HAAKS over, d.i. loodrecht. In schuin oversteken kruipt meer tijd, je bent dus langere tijd op de weg. Bovendien loop je gevaar langs achteren te worden aangereden.
  • Gebruik van en naar school steeds dezelfde -vooraf verkende- weg.
  • Neem een andere weg als je ondervindt dat een bepaalde plaats je steeds weer voor dezelfde moeilijkheden plaatst!
Soms is het in de praktijk niet anders mogelijk dan over te steken TUSSEN geparkeerde wagens, b.v. in drukke steden. Je moet je er dan eerst van vergewissen of geen enkele bestuurder achteruit of vooruit wil rijden! Ga dan op de rijbaan tot aan de buitenkant van de geparkeerde wagen en blijf daar staan. Kijk voorzichtig links en rechts en steek dan over.

WAT JE BESLIST NIET MAG DOEN

Niets is gezelliger (en tijdrovender!) dan een "oud" vriendje of vriendinnetje te ontmoeten. Er valt zoveel te vertellen! Maar ... roep of wenk maar liefst zo'n vriendje NIET als die aan de overkant van de straat op de stoep gaat. Het zou immers best kunnen dat hij meteen en zo vlug mogelijk naar je toeholt, de straat oprent en helemaal vergeet hoe moordend het verkeer kan zijn. Je zou dan misschien een echte vriend voorgoed kwijt kunnen zijn!