Spelen op straat

Voor alle verkeersborden volgens de Belgische wegcode, klik op VERKEERSTEKENS.

Voor extra gegevens over ongevallen in het verkeer in België, klik op VERKEERSONGEVALLEN en Verkeersongevallen met doden en gewonden, per datum, dag van de week, tijdstip van de dag en diverse andere ongevalsfactoren, VERKEERSONGEVALLEN.

Wegcode.be/actueel. Bijgewerkte wegcodes. Klik hier.

SPEELSTRAAT
Een speelstraat is een begrip uit de wegcode: speelstraten hebben dus een juridisch kader. De wettelijke bepalingen zijn terug te vinden in het Algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Hieronder vindt u eerst een algemene omschrijving en nadien een opsomming van de belangrijkste regels.

Omschrijving
In speelstraten wordt de hele breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen en leven. Dat kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor wie wil hinkelen of badmintonnen, en voor skaters en rolschaatsers. Maar ook volwassenen, die eens samen buiten willen kaarten, kunnen dit op straat. Naast de spelende jongeren mogen enkel fietsers en bestuurders van een motorvoertuig die in de straat wonen of er een garage hebben, in de speelstraat rijden. Ze mogen dat wel enkel stapvoets doen, en fietsers moeten zo nodig afstappen. De spelende voetganger - en ook skaters hebben het statuut van voetganger - mogen dus niet gehinderd worden, laat staan in gevaar gebracht. Een speelstraat is niet altijd een speelstraat: vaste uren en dagen kunnen het best in overleg met de bewoners bepaald worden. Een speelstraat wordt afgebakend door hekken die de straat zo goed mogelijk afsluiten. Op een van de hekken hangt het bord ‘rijden verboden’, voorzien van een onderbord met de vermelding ‘speelstraat’ en de speeluren.

Belangrijkste regels
· Heeft een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. (20 km/uur is nog beter).
· Ligt in een wijk met vooral een woonkarakter.
· Heeft geen (belangrijk) doorgaand verkeer.
· Heeft geen doorgaand openbaar vervoer.

Gevolgen voor (kandidaat-)speelstraat
  1. De hele breedte van de openbare weg is voorbehouden voor het spelen.
  2. Spelende kinderen en volwassenen worden gelijkgesteld met voetgangers.
  3. Parkeren is toegestaan, maar wordt afgeraden om het speelkarakter te vrijwaren.
  4. Mogen in de speelstraat rijden: bestuurders van een motorvoertuig die in de straat wonen of er een garage hebben, de orde- en hulpdiensten wanneer hun opdracht het rechtvaardigt en fietsers.
  5. Bestuurders moeten de doorgang vrijlaten voor de spelende voetgangers. Ze moeten stapvoets rijden, voorrang verlenen en indien nodig stoppen.
  6. Ze mogen de spelende voetgangers nooit in gevaar brengen of hinderen, en moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.


Een speelstraat organiseren Klik hier.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
Vul de gaten in. Druk dan op de toets "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik wanneer aanwezig, de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, ALS HET WOORD BESTAAT,TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
   50%      aangevraagd      afstappen      dagen      geen      gekke      hartje      hulpdiensten      maximumsnelheid      openbaar vervoer      spurten      voorzichtig      zomervakantie   
Je weet dat op straat moet gefietst worden: het stuur goed vasthouden, voeten op de trappers, enz.. Van of halsbrekende toeren uithalen kan dus helaas sprake zijn. Zelfs niet als je een vol-acrobatisch karretje zou bezitten. Wil je per se op de fiets je ophalen, rij dan naar een terrein of een bos waar je lustig kan crossen. Ook wie een race-fiets bezit, kan het flink moeilijk krijgen: niets is zo aanlokkelijk als met een paar vrienden "blokje om" te rijden en te om als eerste de eindstreep te bereiken.

Een speelstraat is in België een straat die gedurende bepaalde en uren in beginsel volledig afgesloten wordt voor het gemotoriseerde verkeer, zodanig dat kinderen veilig en ongehinderd op straat kunnen spelen. Veel gemeenten laten speelstraten toe in de , sommige gemeenten ook in andere periodes.

Hieronder de regelgeving in België.

Wettelijk kader.

Voorwaarden.

Een kandidaat-speelstraat dient aan de volgende eisen te voldoen:
De straat heeft een van 50 kilometer per uur.
De straat ligt in een wijk met vooral een woonkarakter.
De straat heeft geen of geen belangrijk doorgaand verkeer.
De straat heeft geen doorgaand .
Meer dan de 50% van de bewoners gaat akkoord met de inrichting van de speelstraat.

Toegelaten verkeer.

Alleen bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen of er een garage hebben, of speciale voertuigen zoals die van de , mogen in de straat rijden. Ook fietsers hebben toegang. Spelende kinderen hebben de officiële status van voetganger. Bestuurders moeten voorrang verlenen aan de spelende kinderen en fietsers moeten zo nodig . De maximum snelheid is stapvoets.

Periode.

Of er speelstraten mogelijk zijn, zo ja hoeveel en wanneer, verschilt per gemeente. In veel gemeenten kan men een speelstraat aanvragen voor de periode van de zomervakantie van het basis- en secundair onderwijs, van 1 juli tot en met 31 augustus. Diverse gemeenten staan speelstraten ook in andere perioden toe, zoals in de paasvakantie.

Plaatselijke regelgeving.

Iedere gemeente mag binnen het landelijk vastgelegde kader nadere bepalingen opleggen. In het voorbeeld van Leuven, dat speelstraten gedurende de zomervakantie toelaat, moet de speelstraat worden door de bewoners van één straat en dit voor 31 maart van het jaar. Nadat de gemeente een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgevoerd en het project positief heeft beoordeeld, krijgen de initiatiefnemers, de zogenaamde "peters en meters" van de speelstraat, onder andere een petitielijst. Indien en alleen indien meer dan van de bewoners van de straat deze lijst tekent, kan de speelstraat een realiteit worden. Gedurende het vervolg zijn de peters en meters verantwoordelijk voor een aantal praktische zaken zoals het plaatsen en weer wegnemen van borden en voor het contact met de gemeente rond het goede verloop.