1. Wat is een speelstraat?Een speelstraat is een openbare weg die op vooraf bepaalde momenten en tijdens bepaalde uren voorbehouden is voor spelende kinderen. Een speelstraat wordt tijdens de zomervakantie voor maximum 3 aaneensluitende weken of voor een beperkte periode van minimum 1 week afgesloten voor doorgaand verkeer. Het zijn altijd dezelfde uren dat er op straat gespeeld mag worden. Dit kan vanaf 9u tot maximum 21u.
2. Wie mag in een speelstraat?Enkel de bewoners mogen met hun voertuig in de speelstraten rijden, maar moeten dit stapvoets doen. Fietsers mogen in de straat, maar moeten indien nodig afstappen. De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaar brengen en niet hinderen. Ze moeten Bovendien extra voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen. In een speelstraat is ander verkeer niet toegestaan. Het verkeer naar handelszaken, kabinet van vrije beroepen (dokter, advocaat, …), onthaalmoeders en andere kan niet. Uit de speelstraten worden ook de auto’s
geweerd van familie, dokters of verpleegsters op huisbezoek, ...
3. Waarom een speelstraat?Kinderen moeten vrij kunnen spelen, ravotten, en zich kunnen uitleven. Het stadsbestuur probeert ervoor te zorgen dat er in elke wijk
speelpleintjes zijn. Toch kan nog niet elk kind genieten van een verkeersveilige speelruimte in de buurt. Daarom zijn er de speelstraten. Een speelstraat bevordert het sociale contact tussen alle bewoners van de straat; van kids tot volwassenen.
4. Wettelijke en stedelijke selectiecriteria
- De straat ligt in een wijk met vooral een woonkarakter.
- In de straat geldt een maximum snelheid van 50 km/uur (= bebouwde kom)
- Er komt geen openbaar vervoer door de straat (bijv. bussen van De Lijn).
- Er komt geen belangrijk doorgaand verkeer door de straat. ( bijv. Er is geen ziekenhuis gelegen in de straat / doorgang van hulpdiensten wordt niet gehinderd.)
- Er ligt geen speelpleintje op wandelafstand van (in) de straat.
- De straat is een gemeenteweg.
- Er zijn geen wegenwerken gepland tijdens de periode van de speelstraat.
- Het niet-afgesloten gedeelte van de straat mag geen hinder ondervinden van de speelstraat (buurtbewoners moeten de straat gemakkelijk kunnen in- en uitrijden)
- De verhouding van het aantal kinderen tot 12 jaar met het totaal aantal gezinnen in de straat moet positief doorwegen.
- Een speelstraat kan alleen aangevraagd worden in de periode van 1 juli tot 31 augustus, met een maximum van 3 (aansluitende) weken.
5. Een speelstraat organiserenEen speelstraat is volledig voorbehouden voor spelende kinderen. Tijdens de speelstraat wordt de straat volledig of gedeeltelijk afgesloten. Spelende kinderen en voetgangers hebben in de speelstraat voorrang op alle weggebruikers. Doorgaand gemotoriseerd verkeer is verboden.
Wie in de straat woont:mag met een motorvoertuig de straat in, maar moet stapvoets rijden.
mag parkeren in de speelstraat. Toch wordt aangeraden om buiten de afgesloten zone te parkeren. Zo krijgen de kinderen meer speelruimte.
Een straat komt in aanmerking als speelstraat als:
- de straat in een woonzone ligt
- de snelheid in de straat beperkt is tot 50 km/uur
- er geen openbaar vervoer door de straat rijdt
- er geen belangrijk doorgaand verkeer door de straat rijdt
- de omliggende straten na de invoering van de speelstraat bereikbaar blijven
- voldoende bewoners van de straat akkoord gaan om een speelstraat in te richten.
ProcedureU dient een aanvraag in bij uw gemeente.
Hekken met het verkeersbord C3 (verboden toegang) en het onderbord met daarop de vermelding 'Speelstraat' sluiten de speelstraat af.
De speelstraatverantwoordelijken sluiten de speelstraat met de hekken af bij de start van de speeldag en halen die terug weg op het einde van de speeldag.