Verkeerslichten

Voor alle verkeersborden volgens de Belgische wegcode, klik op VERKEERSTEKENS.

Voor extra gegevens over ongevallen in het verkeer in België, klik op VERKEERSONGEVALLEN en Verkeersongevallen met doden en gewonden, per datum, dag van de week, tijdstip van de dag en diverse andere ongevalsfactoren, VERKEERSONGEVALLEN.

Wegcode.be/actueel. Bijgewerkte wegcodes. Klik hier.

Driekleurige verkeerslichten

De driekleurige verkeerslichten zijn cirkelvormig en hebben de volgende betekenis:
  1. Rood licht betekent dat het verboden is de stopstreep of, zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf, voorbij te rijden;
  2. Vast oranjegeel licht betekent dat het verboden is de stopstreep of, zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf voorbij te rijden, tenzij de bestuurder bij het aangaan van dat licht het teken zo dicht genaderd is, dat hij niet meer op voldoende veilige wijze kan stoppen; zo dit licht bij een kruispunt geplaatst is, mag de bestuurder, die de stopstreep of het licht in dergelijke omstandigheden voorbijgereden is, het kruispunt evenwel slechts oversteken op voorwaarde de andere weggebruikers niet in gevaar te brengen;
  3. Groen licht betekent dat het verkeerslicht mag voorbijgereden worden;
  4. Het rode licht, het vast oranjegeel licht en het groene licht mogen respectievelijk vervangen worden door één of meer rode, oranjegele of groene pijlen. Deze pijlen hebben dezelfde betekenis als de lichten maar het verbod of de toelating is beperkt tot de richtingen die door de pijlen aangegeven worden;
    wanneer één of meer bijkomende lichten in de vorm van één of meer pijlen tegelijk met een rood licht of een oranjegeel licht branden, betekenen de pijlen dat alleen in de richtingen die door de pijlen worden aangeduid mag voortgereden worden, op voorwaarde dat voorrang verleend wordt aan de bestuurders die op regelmatige wijze uit andere richtingen komen en aan de voetgangers;
  5. Wanneer de lichten de verlichte silhouet van een fiets voorstellen, gelden deze lichten slechts voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen.


De lichten worden als volgt gegroepeerd:
  • Het rode licht wordt boven het oranjegele licht aangebracht; het groene licht wordt onder het oranjegele licht aangebracht.
  • De bijkomende lichten in de vorm van een pijl worden onder of naast het groene licht aangebracht.

De lichten volgen elkaar op als volgt:
  • het oranjegele licht verschijnt na het groene licht;
  • het rode licht verschijnt na het oranjegele licht;
  • het groene licht verschijnt na het rode licht.

Wanneer de verkeerslichten op een kruispunt geplaatst zijn, mogen het groene of oranjegele licht slechts verschijnen wanneer de rode lichten branden voor het verkeer dat uit de dwarswegen komt.
Op een openbare weg voorzien van een verkeersbord B9 of B15 mogen evenwel de verkeerslichten op de dwarswegen in uitzonderlijke gevallen vervangen worden door de verkeersborden B5 (Stop):
  • wanneer de verkeerslichten geplaatst zijn om een oversteekplaats voor voetgangers te beschermen die in de nabijheid van een kruispunt ligt;
  • wanneer de verkeerslichten geplaatst zijn ter hoogte van een kruispunt gelegen in de onmiddellijke nabijheid van een ander kruispunt, dat met driekleurige verkeerslichten is uitgerust.

b5.gif
b9.gif
b15.gif

De driekleurige cirkelvormige verkeerslichten worden rechts van de rijbaan geplaatst.
Als aanwijzing mogen zij links of boven de rijbaan en op de plaatsen waar het verkeer het rechtvaardigt, worden herhaald.
Op de kruispunten mogen zij aan de andere kant van het kruispunt links of boven de rijbaan worden herhaald.

De driekleurige pijlvormige verkeerslichten worden boven de rijstroken of rechts geplaatst.
Zij mogen links worden herhaald alsmede links aan de andere kant van het kruispunt.
Verkeerslichten mogen op dezelfde paal op ooghoogte van de bestuurder worden herhaald.

Ontruimingspijl op een kruispunt

Een naar links gerichte groene pijl afzonderlijk geplaatst bij het uitrijden van een kruispunt, betekent dat het tegenliggend verkeer op de rijbaan die de bestuurders bij het links afslaan gaan verlaten, tegengehouden wordt door een rood licht teneinde het ontruimen van het kruispunt te vergemakkelijken.

Ontruimingspijl boven een rijstrook

Een oranjegeel licht, eventueel knipperend, dat de vorm heeft van een 45° schuin naar beneden naar links of naar rechts gerichte pijl kondigt een vermindering aan van het aantal rijstroken die in de gevolgde rijrichting mogen gebruikt worden.
Dit licht betekent dat de bestuurders de strook zodra mogelijk moeten verlaten in de richting door de pijl aangewezen.

Bijzondere verkeerslichten voor het regelen van het verkeer van voertuigen van geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer
De verkeerslichten in de vorm van balken, cirkels en driehoeken, in het wit op een zwarte achtergrond, dienen om het verkeer te regelen van voertuigen van geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer.

Zij hebben de volgende betekenis:
1° een horizontale balk heeft dezelfde betekenis als het rood licht; art62_a.gif
2° een cirkel heeft dezelfde betekenis als het vast oranjegeel licht; art62_b.gif
3° een omgekeerde driehoek heeft dezelfde betekenis als het groene licht; art62_c.gif
4° een verticale balk geeft de toelating om alleen rechtdoor te rijden; art62_d.gif
5° een 45° schuin naar links of naar rechts gerichte balk geeft toelating om alleen in de richtingen die door de balk worden aangeduid, voort te rijden. art62_e.gifart62_f.gif

Tweekleurige verkeerslichten

Voetgangerslichten.

Voetgangerslichten zijn tweekleurig.
De lichten van deze tekens hebben de volgende betekenis:
  • rood licht betekent dat het verboden is zich op de rijbaan te begeven.
  • groen licht betekent dat het toegelaten is zich op de rijbaan te begeven. Als aanwijzing kan het einde van deze toelating door het knipperen van het groene licht worden aangekondigd.

Het rode licht wordt boven het groene licht geplaatst.
Het rode licht stelt de verlichte silhouet van een onbeweeglijke voetganger voor, terwijl het groene licht de verlichte silhouet van een voetganger in beweging voorstelt.

Verkeerslichten boven de rijstroken.

Tweekleurige verkeerslichten die boven de rijstroken van de rijbaan geplaatst zijn, hebben de volgende betekenis:
  • het rode licht dat de vorm heeft van een kruis, betekent verboden richting op de strook voor de bestuurders naar wie het gericht is;
  • het groene licht dat de vorm heeft van een naar onder gerichte pijl betekent veroorloofde richting op de strook voor de bestuurders naar wie het gericht is.

Deze verkeerslichten bepalen de rijrichting op de rijstrook vanaf de plaats waar ze aangebracht zijn; zij worden herhaald na elk kruispunt en moeten van het ene licht tot het andere volkomen zichtbaar zijn; zij regelen nochtans het verkeer niet aan de kruispunten.

Verkeersknipperlichten

Een oranjegeel knipperlicht betekent dat het verkeerslicht met dubbele voorzichtigheid mag voorbij gereden worden; het wijzigt de voorrangsregeling niet.
Het kan zijn:
  • een alleen geplaatst licht of twee lichten die beurtelings branden;
  • het oranjegeel licht van het driekleurig systeem wanneer het geheel van dit systeem niet in werking is;
  • in speciale gevallen een licht dat in het driekleurig systeem in de plaats van het groene licht brandt.

Twee beurtelings knipperende rode lichten die aan overwegen geplaatst zijn, betekenen voor alle weggebruikers dat het verboden is de stopstreep voorbij te rijden, of, zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf voorbij te rijden of voorbij te gaan.
Een maanwit knipperlicht dat aan een overweg geplaatst is betekent dat het signaal mag voorbijgereden of -gegaan worden.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
Vul de gaten in. Druk dan op de toets "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik wanneer aanwezig, de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, ALS HET WOORD BESTAAT,TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
   Cirkelvormige      drukknop      groen      kleine      kleuren      normale      pijlen      rechtdoor      richting      rood      snel      stoppen      stopstreep      toelating      voetgangers      vooruitziend      witte   
Het gebeurt vaak dat aan een kruispunt twee verkeerslichten onder de normale aangebracht zijn. Deze lichtjes zijn speciaal voor bestemd. Wanneer ze branden (groen of rood) moet je geen rekening meer houden met de lichten. Soms zijn de verkeerslichten ook uitgerust met een . Als je wil oversteken druk je op deze knop en wacht je tot het groen wordt in je richting.

Vóór de verkeerslichten wordt tegenwoordig een dikke streep op het wegdek geschilderd. Deze streep duidt de plaats aan waar je moet als je met de fiets de rijbaan volgt, tenminste als het verkeerslicht rood of oranje is. Als er een fietspad naast de rijbaan ligt en als daar géén op voorkomt, mag je tot aan de verkeerslichten zelf rijden.

Nog even dit: als je fietst, heb je het dikwijls moeilijk om tijdig te stoppen als het groene licht op oranje en daarna op rood springt. Toch kan en mag dit nooit een reden zijn om door het oranje of rode licht te fietsen! Je moet rijden, d.w.z. bij groen licht je snelheid reeds aanpassen.

lichten worden soms door één of meerdere rode of groene vervangen. De betekenis van de zelf blijft hetzelfde, maar ze geldt enkel voor de die de pijl aanwijst. Een rode pijl naar boven gericht betekent dus dat je niet mag rijden, maar eventueel wel naar links of naar rechts. Een groene pijl naar rechts wijzend geeft je de rechts af te draaien, maar niet om rechtdoor of naar links te rijden.

Je kan soms tweekeurige verkeerslichten ontmoeten met het silhouet van een fietserin. Deze bijzondere lichten gelden uitsluitend voor de fietsers. De betekenis van de kleuren blijft ongewijzigd:
: je moet stoppen;
: je mag voorzichtig doorrijden.