GESTEENTEN (beginnende met de letter S)


Opzoeken in de lijst van gesteenten.

Zie ook:
lijst met steensoorten uit het Engels vertaald. Klik hier
Zwerfsteen. Klik hier


Schalie, Schist, Scoria, Sedimentaire breccie, Serpentiniet, Siltsteen, Speksteen, Steatiet of talk, Steenkool, Syeniet, Skarn

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu.
ALLES VERWERKT? KLIK DAN PAS OP DE TOETS CONTROLEER.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN, ALS HET WOORD BESTAAT, IN HET GEOPENDE VENSTER TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
**********

Een sedimentair gesteente dat bestaat uit geharde, geconsolideerde klei. In tegenstelling tot kleisteen heeft dit gesteente een duidelijke splijting. Het wordt vaak verward met leisteen, maar in tegenstelling tot leisteen bestaat het grotendeels uit kleimineralen.
**********

Een middelgradig metamorf gesteente (doorgaans gevormd bij drukken van 0,1 tot 0,8 GPa en temperaturen van 200 tot 600 graden Celsius). Het heeft een hogere metamorfe graad dan schalie, leisteen en fylliet maar meestal een lagere graad dan gneis.
**********

Ook wel slak of sintel genoemd, is een type uitvloeiingsgesteente met een basaltische of andesitische samenstelling. Het is de mafische variant van puimsteen en doorgaans donkerroodbruin tot zwart van kleur.
**********

Een klastisch sedimentair gesteente dat is opgebouwd uit willekeurig georiënteerde, hoekige tot subhoekige klasten. Wordt gevormd door stromen van brokstukken, lawines, modderstromen of massabewegingen in een vloeistof. Zie ook. Soorten breccies volgens ontstaan.
**********

Een ultramafisch gesteente dat voor het grootste gedeelte bestaat uit mineralen uit de serpentijnfamilie. Andere mineralen in dit gesteenten zijn chloriet, magnetiet, bruciet en talk. Serpentijnmineralen ontstaan meestal door de hydratie van magnesium- en ijzerrijke silicaten zoals olivijn en pyroxeen.
**********
Klik hier.
Een sedimentair gesteente met een korrelgrootte van 2 - 63 μm ook wel siltiet genoemd. Bevat zowel kwarts als kleimineralen en is daarmee een overgangsgesteente tussen de grovere zandsteen en de fijnere kleisteen of schalie.
**********
Klik hier.
Ook bekend als steatiet of soaprock is een talk - schist, een soort metamorf gesteente. Het bestaat grotendeels uit het magnesiumrijke mineraal talk. Het wordt geproduceerd door dynamothermaal metamorfisme en metasomatisme, die voorkomen in de zones waar tektonische platen worden ondergedompeld, gesteenten veranderen door hitte en druk, met instroom van vloeistoffen, maar zonder te smelten.
**********
Klik hier.
Een mineraal, is een waterhoudend (gehydrateerd) magnesium-silicaat met de chemische formule H2Mg3(SiO3)4 of Mg3Si4O10(OH)2. Het fylosilicaat behoort binnen de kleimineralen tot de smectietgroep. Het mineraal is een plaatjesvormige tot naaldvormige massa met als alternatieve naam steatiet. De monokliene kristalstructuur is zeldzaam. Talk is een zeer zacht mineraal en definieert een hardheid van 1. Het voelt zepig of vettig aan. Het heeft een gemiddelde dichtheid van 2,75 kg/dm3 en is doorschijnend. De kleur is van wit tot grijs of groen, door ijzerverontreiniging.
**********

Een fossiele brandstof en bestaat uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd.
**********

Een grofkristallijn stollingsgesteente dat verzadigd is met SiO2, maar weinig tot geen kwarts bevat. Het behoort tot de dieptegesteenten.
**********
Klik hier.
Een hard grofkorrelige metamorf gesteenten die zich vormt door een proces dat metasomatisme wordt genoemd. Is meestal rijk aan calcium-magnesium-ijzer-mangaan-aluminiumsilicaat mineralen.