Fossiele zoogdieren (Tapocyon, Texomys, Theroteinus)

De in het blauw onderlijnde woorden zijn koppelingen (hyperlinks) naar andere websites!
EraPeriodeTijd geleden

Ma
CenozoïcumPaleogeenjonger
MesozoïcumKrijt66,0 – 145,0
Jura145,0 – 201,3
Trias201,3 – 252,2
PaleozoïcumPermouder

Vul eerst al de gaten in. Druk dan op de knop "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik indien aanwezig de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!
   Boven-Trias      carnivoren      coyote      Eoceen      Florida      honden      Mioceen      Texas      zoogdieren   
Tapocyon robustus
tapocyon.jpg
Familie: Miacidae, Tijdvak: , (zie tijdperk Paleogeen), Plaats: California, Regio: gevonden in Oceanside, Californië.
Tapocyon is een uitgestorven soort van een groep van primitieve vleeseters genoemd miaciden die in Noord-Amerika leefde tijdens het Eoceen. Miacides hadden kenmerken van zowel als katten, en later gaf deze voorouderlijke groep aanleiding tot beren, levende honden, stinkdieren, mangoesten, katten en hyena's. Ze waren ongeveer zo groot als een , Tapocyons hadden tanden zoals de honden, maar intrekbare klauwen zoals bij katten. Hierdoor konden zij hhun klauwen scherp houden om ze nodig de prooi goed vast te houden, te klimmen of te krabben.
Miacides waren de eerste met tanden zeer gespecialiseerd voor het knippen en snijden van vlees. Dit was een zeer succesvolle aanpassing voor . Tapocyon werd voor het eerst beschreven door een kaak fragment verzameld in Ventura County in de jaren 1930. Tapocyon was misschien wel een goede klimmer en waarschijnlijk bracht hij veel van zijn tijd door in de bomen.

Texomys
Texomys is een uitgestorven knaagdier uit de superfamilie Geomyoidea. Het geslacht omvat meerdere soorten die in het op het Amerikaanse continent leefden. Texomys is verwant aan de hedendaagse goffers en wangzakmuizen. Fossielen van dit knaagdier zijn gevonden in Gaillard Cut in Panama, , Louisiana en .

Theroteinus
Theroteinus is een geslacht uit de uitgestorven zoogdierorde Haramiyida. De enige soort is T. nikolai. Het geslacht is bekend van het Rhaetien () van Saint-Nicolas-de-Point in Frankrijk. Het geslacht is bekend van geïsoleerde kiezen en valse kiezen. De specialisaties van de tanden zijn waarschijnlijk een aanwijzing dat Theroteinus harder en "knapperiger" at dan andere Haramiyida.