Belangrijke uitgestorven dieren en planten uit het Perm

Zie
Wikipedia: paleontologie, klik hier.
Wikipedia: fossiel, klik hier.
Fossielnet: fossiel, klik hier.

Fossielen. Wat kunnen zij ons leren? Klik hier.

Het Perm

Perm: ca. 290 tot 250 miljoen jaar geleden. Deze periode is genoemd naar de stad Perm aan de westzijde van de Oeral. In dit gebied zijn de afzettingen uit het Perm goed te bestuderen. Alle continenten lagen bij elkaar en vormden één grote landmassa: Pangea. Door de grote omvang van Pangea heerste er een landklimaat en was het erg droog. Het grootste deel van het landschap bestond uit woestijn. Door de ijstijd was de zeespiegel erg laag, omdat het zeewater in de vorm van landijs werd vastgehouden. Langs de kusten werden door de droogte uitgestrekte zoutafzettingen (evaporieten) gevormd. Het zuurstofgehalte in de atmosfeer daalde weer tot zo'n 18 %, omdat veel organismen, zoals planten, uitstierven door de kou en de droogte. Het koolstofdioxide gehalte daalde ook, naar 1 % van de atmosfeer. De ijstijd, die halverwege het Carboon begon, zette door. Aan het eind van het Perm warmde het klimaat langzaam weer op. In het Perm nam de evolutie van reptielen en andere landdieren een vlucht. In het eropvolgende Mesozoïcum zouden hieruit de dinosauriërs en zoogdieren ontstaan.

Mariene fauna

Permische mariene afzettingen bevatten veel fossielen zoals:
  1. mollusken (weekdieren) Zie wikipedia. Categorie: inktvissen en Categorie: slakken en Categorie: tweekleppigen
  2. echinodermen (zee-egels) Zie schoolTV. Zee-egels
  3. brachiopoden (armpotigen). Zie wikipedia. Neospirifer en Dictyoclostus en Marginifera

Twee soorten schelpen van ongewervelden (invertebraten) worden veel gebruikt om Permische gesteenten te correleren:
  1. fusuliniden, een groep amoebe-achtige protisten die deel uitmaakt van de foraminifera (Granuloreticulosa of foraminiferen)
  2. ammonieten (Ammonoidea)
  3. een groep inktvissen verwant aan de hedendaagse nautilidae (nautilussen).


Continentale fauna

Op het land kwamen in het Perm diverse geleedpotigen (Arthropoda) en tetrapoden (viervoeters) voor. Onder de insecten waren in het Vroeg-Perm de dominante planten- en alleseters Blattodea (kakkerlakken), voorouders van de hedendaagse kakkerlakken. Vanwege de grote voordelen die deze hadden ten opzichte van andere soorten (zes snelle poten, twee goed ontwikkelde opvouwbare vleugels, goede ogen, goed ontwikkelde voelsprieten en een omnivoor spijsverteringssysteem) vormden ze ongeveer 90% van het totale aantal insecten. De Libellen (Odonata) ontstonden in het Perm en hebben zowel land als water nodig om te leven. Een aantal belangrijke nieuwe groepen insecten, waaronder de kevers en vliegen, ontstonden in het Perm. Zie ook wikipedia. kevers en vliegen

Grotere (tetrapode) landdieren uit het Perm waren of amfibieën of Amniota (reptielen en voorouders van de zoogdieren). Voorbeelden van amfibieën uit het Perm zijn Labyrinthodontia, Temnospondyli, Reptiliomorpha, Seymouria, Archeria, Eogyrinus, Lepospondyli of Batrachosauria (Kikkersauriërs).
Amniota uit het Perm zijn zowel Sauropsida als Synapsiden. Van de laatste groep (uit het Perm bijvoorbeeld Pelycosauria en Therapsida) wordt aangenomen dat ze de voorouders van de zoogdieren zijn. Tijdens het Perm ontwikkelde zich voor het eerst een fauna die volledig op het land kon leven. De landsoorten werden steeds groter, er ontstond een megafauna van zowel planten- als vleeseters.

Voorbeelden van de Orde Pelycosauria: Caseidae, Varanopseidae, Ophiacodontidae, Edaphosauridae, Sphenacodontidae.

Voorbeelden van de Orde Therapsida: Dinocephalia, Dicynodontia, Gorgonopsia, Therocephalia, Cynodonten.

De cynodonten (Cynodontia) zijn een infraorde van de Synapsida. Tot de Cynodontia behoren de zoogdieren, en de andere leden van de groep tonen een morfologie die overeenkomsten heeft met die van de zoogdieren. Cynodontia leefden aan het einde van het Paleozoïcum en het begin van het Mesozoïcum en waren vooral talrijk op de zuidelijke continenten, die samen het supercontinent Gondwana vormden.

Taxonomie in de biologie. Klik hier.

De indeling van de Cynodontia is als volgt:
In het Vroeg-Perm werd het land gedomineerd door Pelycosauria (bijvoorbeeld Dimetrodon of Edaphosaurus) en amfibieën (Eryops, Temnospondyli), in het Midden-Perm werden primitieve Therapsida (zoals Dinocephalia) steeds belangrijker. In het Laat-Perm verschenen meer ontwikkelde soorten van Therapsida zoals Gorgonopsia, Inostrancevia, Estemmenosuchus en Dicynodontia. Een andere groep Therapsida die in het Midden-Perm verscheen zijn de Therocephalia (waaronder Trochosaurus).

Pristerognathus is een uitgestorven soort van therocephalia, bekend van het late Perm. Hij leent zijn naam aan de pristerognathus Assemblage Zone van de Beaufort Groep van Zuid-Afrikaanse geologische lagen. Pristerognathus was een middelgrote therocephalia met een 25 cm schedel en een totale lengte tot 1,5 m.
Deze dieren werden gekenmerkt door een lange, smalle schedel met grote hoektanden. Zij leefde waarschijnlijk in de bossen en aasde op kleinere therapsids (lijst van therapsids, Engelse tekst) en millerettids (Engelse tekst) van de tijd. Pristerognathus werd ontdekt in 1895 door Seeley.

Aan het einde van het Perm verschenen de eerste cynodonten, die zich verder zouden ontwikkelen tot zoogdieren. Tegelijkertijd ontwikkelden de reptielen zich ook verder. Een bekende soort uit het Midden-Perm is bijvoorbeeld Pareiasaurus. Aan het einde van het Perm verschenen de eerste archosauriërs (Thecodontia zoals Proterosuchidae); deze zouden tijdens het op het Perm volgende Trias verder evolueren tot de eerste dinosauriërs. Ook keerden bepaalde reptielen terug in het water, zoals Mesosaurus. Tijdens het Perm waren er nog geen gewervelde soorten die konden vliegen.

Flora

Het Vroeg-Perm had dezelfde flora als het Carboon, die rond het midden van het Perm overging in meer aride soorten. De in moerassen groeiende lycophytae uit het Carboon, zoals de Lepidodendron en Sigillaria werden vervangen door coniferen, die beter tegen het drogere klimaat bestand waren. Veel belangrijke groepen coniferen, ginkgo's en palmvarens ontwikkelden en verspreidden zich gedurende het Perm. Een uitzondering vormde het afgelegen continent Zuid-China, waar een warm en nat klimaat heerste vanwege de ligging rond de evenaar. Hier bleven de lycophyta-moerasbossen langer bestaan.

Extra uitleg over de ginkgo. Klik hier.
Extra uitleg over de palmvarens. Klik hier.

De Perm-Trias-massa-extinctie

De Perm-Trias-massa-extinctie was een zeer grote massa-extinctie van plant- en diersoorten die ca. 251 miljoen jaar geleden plaatsvond, bij de overgang van het Perm naar het Trias. Er zijn in de geschiedenis van de Aarde meerdere grootschalige extincties bekend, waarvan de Perm-Trias-massa-extinctie de grootste is.

Statistieken
95% van alle in zee levende soorten en ongeveer 70% van de gewervelde landdieren stierf uit bij de Perm/Trias-overgang. Het is daarnaast de enige keer dat ook de insecten op grote schaal uitstierven; ca. 1/3 van alle insectensoorten verdween tijdens de Perm-Trias-massa-extinctie.
Tegenwoordig wordt aangenomen dat deze uitstervingsgolf zich binnen naar geologische maatstaven zeer korte tijd (ca. 1 miljoen jaar) voltrokken heeft. In Groenland zijn ook bewijzen gevonden voor een minder hevige uitstervingsgolf, 9 miljoen jaar eerder. Door die extra gebeurtenis kon men tot voor kort denken dat het om een veel langduriger proces ging. Tegenwoordig weet men echter dat deze extinctiegolf een geheel eigen massa-extinctie was die niets te maken had met de extinctie die op het einde van het Perm volgde.

Voor de massa-extinctie zijn verschillende mogelijke oorzaken genoemd:

  1. Platentektoniek. Ten tijde van de massa-extinctie waren alle continenten net verenigd in Pangea. Er waren daardoor veel minder ondiepe zeeën en de daarop aangewezen organismen kregen er veel concurrentie bij. Tegen deze verklaring wordt het bezwaar ingebracht dat Pangea tijdens de extinctie al te lang bestond.
  2. Een inslag op Antarctica. In 2006 werd de ontdekking bekendgemaakt van een inslagkrater op Antarctica, de Wilkeslandkrater. Deze krater is meer dan twee keer zo groot als de Chicxulubkrater op het schiereiland Yucatán, die in verband wordt gebracht met de massa-extinctie aan de Krijt-Paleogeengrens, waarbij onder andere de dinosauriërs uitstierven.
  3. Een supernova-uitbarsting of gammaflits. Een supernova-uitbarsting op een afstand van minder dan 10 parsec ofwel 32,6 lichtjaar zou de ozonlaag volkomen kunnen vernietigen, waarna het leven op aarde jarenlang blootgesteld zou zijn aan ultraviolette straling. Alleen diepzeeorganismen zouden daar zonder veel schade doorheen komen, de rest zou als gevolg van die blootstelling grotendeels uitsterven. Op grond van statistische overwegingen is een dergelijke supernova rond de Perm-Triasovergang mogelijk. Een gammaflits op een afstand van ongeveer 6000 lichtjaar zou hetzelfde effect kunnen hebben.
  4. Vulkanische activiteit in Siberië. De Perm-Triasovergang werd gekenmerkt door intensief vulkanisme. In deze periode ontstonden de Siberische Trappen, een 200.000 km² groot basaltplateau of LIP, letterlijk het uitvloeisel van de omvangrijkste vulkanische activiteit uit de geschiedenis van de aarde. Als gevolg van dit vulkanisme kan het klimaat voldoende veranderd zijn om een massa-extinctie teweeg te brengen.
  5. Waterstofsulfide in de dampkring. Weer een andere hypothese luidt dat koud water bij de polen zoveel zuurstof oploste dat er een tekort aan zuurstof in het zeewater ontstond waardoor anaerobe bacteriën de overhand kregen en de atmosfeer gingen verrijken met methaan en waterstofsulfide. De laatste stof is dodelijk voor landplanten en tast de ozonlaag aan.


Zie ook Kennislink. De Perm-Trias massa-extinctie. Klik hier.
Zie ook Henskens fossils. Klik hier.
Zie ook Hans Steur. Klik hier.

Voorbeelden van fossielen uit het Perm. Klik hier.

ONDERSTAANDE UITGESTORVEN DIEREN UIT HET PERM WORDEN IN DE OEFENING BEVRAAGD

CaseaVaranopsArchaeothyrisTetraceratopsEdaphosaurus
ArcheriaLydekkerinaGerrothoraxSeymouriaEogyrinus
MoschopsEstemmenosuchusAnteosaurusTitanosuchusPlacerias
LystrosaurusDicynodonAelurognathusDinogorgonGorgonops
PristerognathusScylacosaurusMoschorhinusCharassognathusProcynosuchus
Dvinia

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"