Rangschikken van de geologische (systemen of periodes) en de daarbij horende (series of tijdvakken)

Geologische tijdschaal
Een geologische tijdschaal is een indeling van de geschiedenis van de Aarde in geologische tijdperken. Er zijn in de loop der tijden verschillende tijdschalen gepubliceerd, maar de in de geologie gebruikte tijdschaal is de laatste versie van de International Commission on Stratigraphy (ICS). Dat betekent dat in oudere publicaties vaak alternatieve namen of dateringen van boven- of ondergrenzen van tijdperken gebruikt worden.


Periode (tijdperk)
Een periode in de geologische geschiedenis is een onderverdeling van een era. De lengte van de periodes kan variëren van 250 Ma tot 23,03 Ma. Een periode is onderverdeeld in subperiodes.


Systeem (stratigrafie)
Een systeem is de chronostratigrafische eenheid, die overeenkomt met een bepaalde geochronologische periode. Verwarrend genoeg hebben de meeste systemen dezelfde naam als de corresponderende perioden. Als men het over het Krijt heeft kan men bijvoorbeeld zowel de periode Krijt (een tijdvak) als het systeem Krijt (de gesteenten die in dat tijdvak werden gevormd) bedoelen. Een systeem is een onderverdeling van een erathem en wordt zelf ingedeeld in series. In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om tussen systeem en erathem over aanvullende eenheden te beschikken. Deze eenheden worden dan respectievelijk super-systeem en sub-eratheem genoemd. Hetzelfde geldt voor systeem en serie. Hier worden de eenheden aangeduid als sub-systeem en super-serie. Sub- en super- eenheden zijn geen onderverdelingen van de aangeduide eenheid, zij worden als gelijkwaardig in de hiërarchie van chronostratigrafische eenheden ingepast.


Tijdvak (geologie)
Een tijdvak (Engels: 'epoch') in de geologische geschiedenis is een onderverdeling van een subperiode. De lengte van de tijdvakken kan variëren van 13,0 Ma voor het Aptien tot 20.000 jaar (20 ka) voor bijvoorbeeld het Holsteinien. Een tijdvak is onderverdeeld in tijdsnedes.


Serie (stratigrafie)
Een serie is het chronostratigrafisch equivalent van een geochronologisch tijdvak (epoch). Verwarrend genoeg hebben de meeste series dezelfde naam als de corresponderende epochen. Als men het over het Saalien heeft kan men bijvoorbeeld zowel het epoch Saalien (een tijdvak) als de serie Saalien (de sedimenten die in dat tijdvak werden afgezet) bedoelen. Een serie is een onderverdeling van een systeem en wordt zelf ingedeeld in etages.
In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om tussen serie en systeem over aanvullende eenheden te beschikken. Deze eenheden worden dan respectievelijk super-serie en sub-systeem genoemd. Hetzelfde geldt voor serie en etage. Hier worden de eenheden aangeduid als sub-serie en super-etage. Sub- en super- eenheden zijn geen onderverdelingen van de aangeduide eenheid, zij worden als gelijkwaardig in de hiërarchie van chronostratigrafische eenheden ingepast.


Zie ook:
Wikipedia. Klik hier.
Paleontica. Klik hier.

DOOR TE KLIKKEN OP HET WOORD rangschik je de (periodes of systemen) en de daarbij horende (series of tijdvakken) in de juiste volgorde. Zie voorbeeld: Cambrium gevolgd door (terreneuvien), (2de tijdvak), (3de tijdvak), (furongien). Het precambrium en cambrium worden overgeslagen! Je begint met het Ordovicium.
ALLES VERWERKT? KLIK DAN PAS OP DE TOETS CONTROLEER.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR TE KLIKKEN OP DE TOETS "Opnieuw ".