Uitgestorven dinosaurussen die leefde tijdens de periode Krijt

Zie
Wikipedia: paleontologie, klik hier.
Wikipedia: fossiel, klik hier.
Fossielnet: fossiel, klik hier.
Fossielen. Wat kunnen zij ons leren? Klik hier.
Dinosaurpictures.org, klik hier.
Geokring, klik hier.

Appalachia (continent)
Appalachia is een voormalig eilandcontinent uit het Laat-Krijt, toen de Western Interior Seaway Noord-Amerika in twee delen splitste. Het is genoemd naar het huidige middelgebergte de Appalachen.
Appalachia raakte tijdens het late Turonien door zeespiegelstijgingen gescheiden van Laramidia in het westen. Gedurende het middelste Maastrichtien kwam er weer een landverbinding tot stand. Tijdens de periode van isolatie ontwikkelde zich een aparte fauna. Daar is echter niet heel veel van bekend doordat de fossielhoudende lagen veel minder productief zijn dan de tegenhangers in Laramidia. Bekendere dinosauriërs die op Appalachia voorkwamen zijn Hadrosaurus en Dryptosaurus.

Laramidia (continent)
Laramidia is een voormalig eilandcontinent uit het Laat-Krijt, toen de Western Interior Seaway Noord-Amerika in twee delen splitste. Van circa 100 tot 66 miljoen jaar werd Noord-Amerika door de Western Interior Seaway, een zeestraat die de Arctische Oceaan met de Caribische Zee verbond, in twee subcontinenten opgedeeld: Laramidia in het westen en Appalachia in het oosten. Laramidia strekte zich uit van het tegenwoordige Alaska tot aan het noorden van het huidige Mexico. Met verdwijnen van de zeestraat bij de overgang van het Mesozoïcum naar het Cenozoïcum werd Noord-Amerika weer één continent. Laramidia was het leefgebied van bekende dinosauriërs zoals Tyrannosaurus, Ankylosaurus, Parasaurolophus, Triceratops en Styracosaurus. Fossielen van de fauna van Laramidia zijn onder meer gevonden in Dinosaur Provincial Park in Alberta, de Hell Creek-formatie in Montana en de Cerro del Pueblo-formatie in Coahuila de Zaragoza.

Cantabria
Was een middelgroot eiland in de voormalige Tethysoceaan gedurende het Krijt. Uit dit eiland ontstonden later het huidige Spanje en Portugal.

De Cerro del Pueblo-formatie
Een geologische formatie in de Mexicaanse staat Coahuila de Zaragoza die afzettingen uit het Laat-Krijt omvat. De Cerro del Pueblo-formatie dateert uit het Laat-Campanien, ongeveer 72,5 miljoen jaar geleden en bestaat uit sedimenten van een voormalige rivierdelta. Deze formatie is afgezet in het zuidelijkste deel van het toenmalige continent Laramidia. In het Laat-Krijt werd Noord-Amerika door de Western Interior Seaway, een zeestraat die de Arctische Oceaan met de Caribische Zee verbond, in twee subcontinenten opgedeeld: Laramidia in het westen en Appalachia in het oosten. De Cerro del Pueblo-formatie is de soortenrijkste Mexicaanse formatie uit het Laat-Krijt. Er zijn drie soorten hadrosauriërs (Kritosaurus navajovius, Latirhinus uitstlani en Velafrons coahuilensis) en de ceratopsiër Coahuilaceratops magnacuerna beschreven. Er zijn ook fossielen van een tyrannosauriër, een dromaeosauriër, een ornithomimosauriër, een kleine vogel, kleine krokodillen, schildpadden en een plesiosauriër gevonden in de Cerro del Pueblo-formatie.

Chicxulub-planetoïde
De Chicxulub-planetoïde was een planetoïde van ruim 11 kilometer in diameter, die de aarde ongeveer 66 miljoen jaar geleden raakte. Deze planetoïde wordt verantwoordelijk gehouden voor het uitsterven van de dinosauriërs.

Kalksteen van Emael
De Kalksteen van Emael is een serie gesteentelagen in de ondergrond van het zuidwesten van Nederlands Zuid-Limburg. De Kalksteen van Emael bestaat uit een 2 tot 10 m dik pakket kalksteen uit het laatste deel van het Krijt, het Maastrichtien. In de stratigrafie wordt de eenheid beschouwd als een laagpakket dat onderdeel is van de Formatie van Maastricht. De Kalksteen van Emael komt voor in het gebied ten zuidwesten van de Geul en ligt normaal gesproken boven de oudere Kalksteen van Schiepersberg en onder de jongere Kalksteen van Nekum, andere onderdelen van dezelfde formatie. Het grensvlak met de Kalksteen van van Schiepersberg wordt de Romontbos Horizont genoemd, het grensvlak met de Kalksteen van Nekum de Laumont Horizont. De Kalksteen van Emael bestaat uit twee delen. Het bovenste gedeelte bestaat uit een afwisseling van schelpenbanken en banken van geel-witte fijne kalksteen. Het onderste deel bestaat uit ononderbroken kalksteen, die vol zit met concreties van vuursteen. Bij Valkenburg aan de Geul zijn prehistorische mijnen waar deze vuursteen gewonnen werd.

Zie ook: Geologie van de St. Pietersberg bij Maastricht. Klik hier.

Formatie van Gulpen
De Formatie van Gulpen of het Gulpens Krijt is een geologische formatie die dagzoomt (aan het aardoppervlak ligt) in het zuiden van Nederlands en Belgisch Limburg en aansluitende delen van Duitsland. De formatie komt ook voor in delen van de ondergrond van het noordoosten van België, in het Kempens Bekken. De Formatie van Gulpen is gemiddeld ongeveer 100 meter dik en is onderdeel van de Krijt Groep.

In de groeve Blankenberg is de Formatie van Gulpen zichtbaar en heeft daar de grootste bekende vuursteenbank.

Lithologie
De Formatie van Gulpen bestaat grotendeels uit een zachte, zeer fijnkorrelige kalksteen. Dit is het materiaal dat in Limburg mergel heet, maar door geologen krijtgesteente genoemd wordt. Het kalkgehalte varieert tussen de 60% en 95%. Het krijtgesteente is op veel plekken glauconiethoudend. Concreties van vuursteen komen door de hele formatie voor, maar zijn alleen in bepaalde niveaus talrijk. Met name het onderste deel van de formatie bevat veel fossielen van belemnieten en zee-egels.
De Formatie van Gulpen werd gevormd tijdens het laatste deel van het Campanien en het vroegste deel van het daarop volgende Maastrichtien. Deze beide tijdperken zijn onderdeel van het Laat-Krijt; de formatie is ongeveer 73 tot 69 miljoen jaar oud. De typelocatie van de formatie is de Gulperberg bij het Nederlandse Gulpen.

Stratigrafie
De Formatie van Gulpen wordt opgedeeld in vijf leden of laagpakketten. Van boven naar onder zijn dit de Kalksteen van Lanaye; de Kalksteen van Lixhe3, Kalksteen van Lixhe2, Kalksteen van Lixhe1, de kalksteen van Vijlen; de Kalksteen van Beutenaken en de Kalksteen van Zeven Wegen. Boven op de Formatie van Gulpen is de jongere Formatie van Maastricht te vinden, die voornamelijk uit kalksteen en kalkzandsteen bestaat. De Formatie van Gulpen ligt op haar beurt met een discordantie boven op de oudere Formatie van Vaals.

Eumeralla-formatie
De Eumeralla-formatie is een geologische formatie in Australië die afzettingen uit het Laat-Aptien tot Vroeg-Albien (Vroeg-Krijt) omvat.

Locatie
De Eumeralla-formatie bevindt zich in de staat Victoria. Twee andere formaties in Victoria uit het Krijt zijn Dinosaur Cove en de Wonthaggi-formatie. Victoria lag in het Vroeg-Krijt binnen de zuidpoolcirkel als onderdeel van een Australische riftvallei, die ontstond doordat Australië ten opzichte van Antarctica naar het noorden bewoog. In het Krijt waren de zuidelijke poolstreken nog niet bedekt met ijskappen door het warme wereldwijde klimaat ten gevolge van een verhoogde vulkanische activiteit, maar het was een regio met een koel en vochtig klimaat met donkere, ijzige winters en zomers zonder nacht. De conifeerbossen bedekten grote delen van de regio met varens, ginkgo's, paardestaarten, korstmossen en de eerste bloeiende planten in de ondergroei.

Fauna
In de Eumeralla-formatie zijn fossielen gevonden van de dinosauriërs Atlascopcosaurus, Leaellynasaura en Timimus. Daarnaast is het zoogdier Kryoryctes beschreven op basis van vondsten uit deze formatie.

Roraima-formatie
De Roraima-formatie is een geologische formatie die aan het oppervlak ontsloten is in het noordoosten van Zuid-Amerika in het Hoogland van Guyana.

Geologie
Dit deel van Zuid-Amerika wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van het Guyanaschild, een stuk kraton daterend uit het Precambrium (meer dan 600 miljoen jaar (Ma) oud). Dit Guyanaschild heeft metamorfose, gebergtevorming en intrusies van stollingsgesteente ondergaan. Tijdens het Krijt werd concordant op dit geplooide stuk aardkorst een opeenvolging van zandstenen, schalies en conglomeraten afgezet. Aangenomen wordt dat dit in brak water is gebeurd. Ander onderzoek toont aan dat delen van de formatie uit het oudere Proterozoïcum stammen. Tegenwoordig neemt men aan dat de formatie in verschillende fases tot stand is gekomen.

De zandstenen zijn roze, geel en wittig van kleur, veroorzaakt door meer of minder kwarts en veldspaten in het gesteente. De schalies zijn roodgekleurd of zwart, een kleur die een hogere concentratie aan organisch materiaal aangeeft. De formatie heeft een dikte van meer dan 2 km, uitzonderlijk voor één geologische formatie.

Ligging
Dagzomen van de Roraimaformatie beslaan een groot deel van Guyana, en tevens delen van Suriname, Venezuela, Colombia en het noorden van Brazilië. De totale oppervlakte is ongeveer 450.000 km². In rivieren die de Roraimaformatie doorsnijden, zijn diamanten gevonden.
De formatie moet behalve in het gebied waar ze tegenwoordig dagzoomt verder naar het zuiden dan het noorden van Brazilië (Hoogland van Mato Grosso) afgezet zijn geweest, want daar worden nog tafelvormige bergen (zogenaamde mesa's) aangetroffen. Door verschillen in competentie tussen de formaties, steken deze bergen, zogenaamde tepui's, uit in het landschap.
Tegenwoordig loopt de formatie vanaf de Tafelberg in Suriname via de Pacaraima-bergen in Centraal-Guyana door gedeelten van Venezuela en Colombia tot aan Noord-Brazilië. Enkele hoge bergen van de Roraimaformatie zijn de Pico da Neblina (2994 m), de Roraima (2772 m).

Fox Hills-formatie
De Fox Hills-formatie is een geologische formatie in de Amerikaanse staat South Dakota die afzettingen uit het Laat-Krijt omvat.

Locatie
De Fox Hills-formatie is afgezet in een kustgebied langs de westelijke rand van de Western Interior Seaway. De zandsteenlagen dateren uit het Midden-Maastrichtien. De formatie is zeewaarts van de Laramie-formatie afgezet.

Fauna
Van tien geslachten zoogdieren zijn fossielen gevonden in de Fox Hills-formatie: Gypsonictops (Eutheria), Alphadon, Didelphodon, Pediomys en Protalphadon (Metatheria), Bubodens, Cimexomys, Cimolodon, Meniscoessus en Mesodma (Multituberculata). Met deze zoogdierenfauna wordt de Fox Hills-formatie tot het eerste deel van het NALMA Lancian gerekend.
Dinosauriërs uit de Fox Hills-formatie zijn Denversaurus, Edmontosaurus, Triceratops, Saurornitholestes en Troodon. Daarnaast zijn fossielen gevonden van krokodillen, mosasuriërs, schildpadden en salamanders.


Dinosaurussen


Zie foto Macrogryphosaurus. Klik hier.
Een geslacht van dinosauriërs behorend tot de groep van de Euornithopoda dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Patagonië. Macrogryphosaurus.

Zie foto Malarguesaurus. Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de Titanosauria, dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Malarguesaurus.

Zie foto Mapusaurus. Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Carnosauria dat tijdens het midden van het Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Mapusaurus.

Zie foto Mirischia. Klik hier.
Een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Coelurosauria, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. Mirischia.

Zie foto Mosasaurus Klik hier.
Ook wel maashagedis genoemd, is een geslacht uit de familie Mosasauridae, een groep van uitgestorven sauriërs die in zee leefden. De eerste fossiele overblijfselen werden gevonden bij Maastricht in de Sint-Pietersberg, die aan de oever van de rivier de Maas (Latijn: Mosa) ligt. Mosasaurus.

Zie foto Neuquensaurus. Klik hier.
Een uitgestorven monotypisch geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de Titanosauria, dat tijdens het Laat-Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Neuquensaurus.

Zie foto Noasaurus. Klik hier.
Een uitgestorven. monotypisch geslacht van vleesetende dinosauriërs dat leefde in het Laat-Krijt Noasaurus.

Zie foto Nopcsaspondylus. Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Diplodocoidea dat in het Late Krijt (Coniacien) leefde in wat nu Argentinië is. Nopcsaspondylus.

Zie foto Notoceratops. Klik hier.
Een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam is afgeleid van het Klassiek Griekse notos, "het Zuiden", keras, "hoorn" en oops, "gezicht". Notoceratops.

Zie foto Notohypsilophodon. Klik hier.
Een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Euornithopoda, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Notohypsilophodon

Zie foto Orkoraptor. Klik hier.
Een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs behorend tot de Tetanurae dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam verwijst naar Orr-Korr, de "getande rivier", de naam die de plaatselijke stam van de Aoniken gebruikt voor de rivier La Leona, en naar het Latijnse woord voor "rover", raptor. Orkoraptor.

Zie foto Ornithocheirus. Klik hier.
Een geslacht van pterosauriërs, vliegende reptielen, behorend tot de groep van de Pterodactyloidea, dat leefde tijdens het vroege Krijt. Het was daarmee een tijdgenoot van de dinosauriërs, hoewel het er niet toe behoorde. Ornithocheirus

Zie foto Overosaurus. Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Overosaurus.

Zie foto Oxalaia. Klik hier.
Een vleesetend geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Spinosauroidea, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. Oxalaia.

Zie foto Pamparapto. Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Pamparaptor.

Zie foto Panamericansaurus. Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De soortaanduiding eert de familie Schroeder en had dus eigenlijk in het meervoud moeten staan wat "schroederorum" had opgeleverd. Panamericansaurus.

Zie foto Petrobrasaurus. Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam is afgeleid van die van de oliemaatschappij. De soortaanduiding verwijst naar het olieveld. Petrobrasaurus.

Zie foto Pitekunsaurus. Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam is afkomstig uit het Mapudungun, de taal van de in het gebied inheemse Mapuche en verwijst naar Macaya's beroep: pitëkun betekent "ontdekken". Pitekunsaurus.

Zie foto Protoceratops. Klik hier.
Een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de Neoceratopia, dat tijdens het late Krijt leefde in het huidige gebied van Mongolië en de Volksrepubliek China. Protoceratops.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"