Uitgestorven dinosaurussen die leefde tijdens de periode Krijt


Zie
Wikipedia: paleontologie, klik hier.
Wikipedia: fossiel, klik hier.
Fossielnet: fossiel, klik hier.
Fossielen. Wat kunnen zij ons leren? Klik hier.
Dinosaurpictures.org, klik hier.
Geokring, klik hier.

Berriasien. (Onderste etage in het Vroeg-Krijt, van 145,0 tot 139,8 Ma.) Klik hier.
Valanginien. (Etage in het Onder-Krijt, van 139,8 tot 132,9 Ma). Komt na/op het Berriasien. Klik hier.
Hauterivien. (Etage in het Onder-Krijt, van 132,9 tot 129,4 Ma). Komt na/op het Valanginien. Klik hier.
Barremien. (Etage in het Onder-Krijt, van 129,4 tot 125,0 Ma). Komt na/op het Hauterivien. Klik hier.
Aptien. (Etage in het Onder-Krijt, van 125,0 tot 113,0 Ma). Komt na/op het Barremien. Klik hier.
Albien. (Bovenste etage in het Onder-Krijt, van 113,0 tot 100,5 Ma). Komt na/op het Aptien. Klik hier.
Cenomanien. (Vroegste tijdsnede van het Laat-Krijt, van 100,5 tot 93,9 Ma). Komt na/op het Albien. Klik hier.
Turonien. (Tijdsnede in het Laat-Krijt, van 93,9 tot 89,8 Ma). Komt na/op het Cenomanien. Klik hier.
Coniacien. (Tijdsnede in het Laat-Krijt, van 89,8 tot 86,3 Ma). Komt na/op het Turonien. Klik hier.
Santonien. (Tijdsnede in het Laat-Krijt, van 86,35 tot 83,6 Ma). Komt na/op het Coniacien. Klik hier.
Campanien. (Tijdsnede in het Laat-Krijt, van 83,6 tot 72,1 Ma). Komt na/op het Santonien. Klik hier.
Maastrichtien. (Laatste tijdsnede in het Laat-Krijt, van 72,1 tot 66,0 Ma). Komt na/op het Campanien. Klik hier.



Zie foto Abelisaurus Klik hier.
Een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs behorend tot de Abelisauridae, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Abelisaurus was een vleeseter van zo'n 9 meter lang en leefde in het Krijt. Tot nu toe is alleen zijn schedel gevonden, in Argentinië. Abelisaurus.

Zie foto Aerosteon Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Tetanurae, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Aerosteon.

Zie foto Achillesaurus Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Alvarezsauridae dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Achillesaurus.

Zie foto Aerotitan Klik hier.
De vleugelspanwijdte werd, door een vergelijking met Quetzalcoatlus, geschat op minstens vijf meter. Aerotitan.

Zie foto Alnashetri Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs, die tijdens het Vroege Krijt (Aptien-Albien) leefde in het huidige Argentinië. Agustinia. Heeft een geschatte lichaamslengte van een halve meter wat wijst op een gewicht van nog geen kilogram. Het is een warmbloedige bevederde tweevoeter. Alnashetri.

Zie foto Alvarezsaurus Klik hier.
Een uitgestorven monotypisch geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de Coelurosauria, dat tijdens het Laat-Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Alvarezsaurus

Zie foto Amargasaurus Klik hier.
Een opvallend kenmerk van Amargasaurus was de dubbele rij zeer lange doornuitsteeksels op zijn nekwervels. Volgens sommigen zou hier een zeil, tijdens de paartijd felgekleurd, tussen hebben kunnen zitten. Mogelijk konden de stekels ook dienen voor gevechten en bescherming van de nek. De beweeglijkheid van de nek naar achter was erg slecht; het dier kon slechts van hogere beplanting eten door zich helemaal op te richten. Amaragasaurus werd ongeveer 9 tot 12,5 meter lang en was dus vrij klein voor een sauropode. Amargasaurus.

Zie foto Amargatitanis Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Neosauropoda, dat tijdens het Vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Amargatitanis.

Zie foto Amazonsaurus Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Diplodocoidea, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. Amazonsaurus.

Zie foto Anabisetia Klik hier.
Een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Euornithopoda, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Anabisetia.

Zie foto Anhanguera Klik hier.
Een pterosauriër behorend tot de groep van de Pterodactyloidea die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. Anhanguera.

Zie foto Aniksosaurus Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van Tetanurae, dat tijdens het Late Krijt leefde in het huidige Argentinië. Aniksosaurus.

Zie foto Antarctosaurus Klik hier.
Een uitgestorven geslacht van sauropode dinosauriërs, behorend tot de Titanosauria, dat leefde in het Laat-Krijt. Antarctosaurus.

Araripedactylus.
Een pterosauriër, behorend tot de groep van de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. De geslachtsnaam verbindt de naam van het Araripe Plateau met het Klassiek Griekse daktylos, "vinger", een gebruikelijk achtervoegsel bij pterosauriërs sinds het eerste benoemde pterosauriërgeslacht Pterodactylus. Araripedactylus.

Zie foto Araripesaurus Klik hier.
Een pterosauriër, behorend tot de groep van de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. De naam verwijst naar Araripe-plateau, de vindplaats. Araripesaurus.

Archelon.
Een geslacht van uitgestorven, in zee levende schildpadden uit de eveneens volledig uitgestorven familie Protostegidae. Archelon.

Een geslacht van zeer grote plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep der Titanosauria, dat 95 miljoen jaar geleden op het eind van het Vroege Krijt, leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Argentinosaurus.

Zie foto Argyrosaurus Klik hier.
Een plantenetend geslacht van sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Argyrosaurus.

Een geslacht van uitgestorven reptielen, behorend tot de orde der Plesiosauria, een groep van mariene reptielen. Fossielen van Aristonectes zijn bekend van Zuid-Amerikaanse en Antarctische lagen uit het Laat-Krijt. Er is slechts één soort bekend: Aristonectes parvidens. Aristonectes.

Zie foto Arthurdactylus Klik hier.
Een pterosauriër, behorend tot de groep van de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. Arthurdactylus.

Zie foto Atacamatitan Klik hier.
Een plantenetend geslacht van sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauriformes, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Chili. De enige bekende soort is Atacamatitan.

Zie foto Austrocheirus Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Neoceratosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië.
Austrocheirus.

Zie foto Austroraptor Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Eumaniraptora, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië.
Austroraptor.

Zie foto Barbosania Klik hier.
Een pterosauriër behorend tot de groep van de Pterodactyloidea die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië .De geslachtsnaam eert professor Miguel Barbosa van het natuurhistorisch museum van Sintra in Portugal.
Barbosania.

Zie foto Barrosasaurus Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de Titanosauriformes, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam verwijst naar de Sierra Barrosa. De soortaanduiding eert de Argentijnse paleontoloog Rodolfo Magín Casamiquela.(Geboren: 11 december 1932 Argentinië, gestorven 5 december 2008.) Barrosasaurus.

Zie foto Baurutitan Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs uit de groep van de Titanosauria, dat tijdens het Late Krijt leefde in het huidige Brazilië. De geslachtsnaam verwijst naar de geologische Bauruformatie. Baurutitan.

Zie foto Bicentenaria Klik hier.
Een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Coelurosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië.
Bicentenaria.

Zie foto Bonapartenykus Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië.
Bonapartenykus.

Zie foto Bonatitan Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs uit de groep van de Titanosauria, dat op het einde van het Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Het gaat om een vrij kleine vorm. De individuen zijn vermoedelijk vijf tot zeven meter lang. Bonatitan.

Zie foto Brachauchenius Klik hier.
Het was een pliosauriër, wat inhoudt dat het een vleeseter was die misschien zelfs langnekkinge verwanten heeft aangevallen. Brachauchenius.

Zie foto Brasileodactylus Klik hier.
Een pterosauriër, behorend tot de groep van de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. De geslachtsnaam verwijst naar Brazilië en verbindt dit met daktylos, "vinger" in het Oudgrieks, een gebruikelijk element in pterosauriërnamen sinds Pterodactylus en vooral een dat zeer populair is bij Braziliaanse soorten. De soortaanduiding verwijst naar het Araripe-plateau. Brasileodactylus.

Zie foto Buitreraptor Klik hier. Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Eumaniraptora en meer in het bijzonder wellicht tot de Dromaeosauridae, dat negentig miljoen jaar geleden tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Buitreraptor.

Zie foto Brasilotitan Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de Titanosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. Brasilotitan.

Zie foto Carnotaurus Klik hier.
Een geslacht van grote vleesetende theropode dinosauriërs, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam is een combinatie van het Latijn carnis, "vlees" en taurus, "stier", en verwijst zowel naar de levenswijze als carnivoor als naar het bezit van twee hoorns boven de ogen, als bij een stier. De soortaanduiding eert Angel Sastre, op wiens rancho het fossiel gevonden werd. Carnotaurus.

Zie foto Cathartesaura Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de Diplodocoidea dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Cathartesaura.

Zie foto Cearadactylus Klik hier.
Een geslacht van Pterosauria, behorend tot de groep van de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefden in het gebied van het huidige Brazilië. Cearadactylus.

Zie foto Citipati Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs uit de Oviraptoridae, dat tijdens het Laat-Krijt in het gebied van het huidige Mongolië leefde. Citipati.

Zie foto Comahuesaurus Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Diplodocoidea, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Comahuesaurus.

Zie foto Dolichorhynchops Klik hier.
Een geslacht van zeereptielen behorend tot de groep der Plesiosauria, dat leefde in het Laat-Krijt. Fossielen van Dolichorhynchops zijn alleen gevonden in Noord-Amerika. Dolichorhynchops.

Zie foto Domeykodactylus Klik hier.
Een pterosauriër, behorend tot de groep van de Pterodactyloidea, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Chili. Domeykodactylus.

Zie foto Drusilasaura Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Drusilasaura.

Zie foto Ekrixinatosaurus Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs uit de groep der Abelisauridae, dat 100 miljoen jaar geleden (Cenomanien) tijdens het Krijt leefde in het huidige Patagonië. Het beest was zo'n acht meter lang; de schedel 83 centimeter. Het was dus een middelgrote theropode met een gewicht van ongeveer een ton. Ekrixinatosaurus.

Zie foto Elaltitan Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauriformes, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Het linkeropperarmbeen heeft een lengte van honderddertig centimeter wat wijst op een lichaamslengte van een kleine twintig meter en een gewicht van zo'n twintig ton. Elaltitan.

Zie foto Elasmosaurus Klik hier.
Een uitgestorven geslacht van de Plesiosauria dat leefde gedurende het Laat-Krijt. Er zijn verschillende soorten in het geslacht benoemd. Fossiele resten zijn gevonden in Azië en Noord-Amerika. Elasmosaurus.

Zie foto Futalognkosaurus Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Titanosauria dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam is afkomstig uit het Mapudungun, de taal van de in het gebied inheemse Mapuche: "futa" betekent "reusachtig" en "loñko" "opperhoofd".Het gewicht wordt geschat als liggend tegen de tachtig ton. Futalognkosaurus.

Zie foto Gasparinisaura Klik hier.
Een geslacht van plantenetende dinosauriërs, behorend tot de groep van de Euornithopoda, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Zuid-Amerika. De nek is kort en stevig. De romp is langwerpig met een vrij lage borstkas. Gasparinisaura.

Zie foto Genyodectes Klik hier.
Een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Neoceratosauria, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam is afgeleid van het Klassiek Griekse genys, "kaak", en dektes, "bijter". De soortaanduiding betekent "de late" in het Latijn. Genyodectes.

Zie foto Giganotosaurus Klik hier.
Een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de Carnosauria, een onderverdeling van Avetheropoda, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Giganotosaurus.

Zie foto Iguanodon Klik hier.
Een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Euornithopoda, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Europa. Toen het begrip Dinosauria in 1842 door Richard Owen bedacht werd, was Iguanodon een van de eerste drie door hem erkende dinosauriërs. In 1829 werd de eerste soort benoemd van het geslacht: Iguanodon anglicus. Iguanodon.

Zie foto Irritator Klik hier.
Een geslacht van spinosauroïde theropoden of vleesetende dinosauriërs. Hij leefde in Brazilië in het vroeg tot midden Krijt. Zoals de meeste spinosauriërs was hij waarschijnlijk het meeste van de tijd viseter, maar at waarschijnlijk ook weleens aas. Irritator.

Zie foto Kronosaurus Klik hier.
Een geslacht van grote uitgestorven zeereptielen uit het Vroeg-Krijt, dat behoorde tot de Pliosauridae. Dit geslacht is vernoemd naar Kronos, één van de Titanen uit de Griekse mythologie. Kronosaurus.

Zie foto Lacusovagus Klik hier.
Een pterosauriër die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. Zijn spanwijdte kan de vijf meter benaderd hebben en Witton, een groot voorstander van de theorie dat pterosauriërs tamelijk zware dieren waren, schatte het gewicht op twintig kilogram en de schouderhoogte — het hoogste romppunt bij een pterosauriër — op een meter. Lacusovagus.

Zie foto Lapampasaurus Klik hier.
Een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Euornithopoda, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. De geslachtsnaam verwijst naar La Pampa. De soortaanduiding eert wijlen de mijnbouwer en verzamelaar José Cholino. Lapampasaurus.

Zie foto Laplatasaurus Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van Titanosauria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Laplatasaurus.

Zie foto Ligabuesaurus Klik hier.
Een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de Titanosauria dat in het Vroege Krijt leefde in het huidige Patagonië, Argentinië. Het gaat om een vrij groot dier met een schofthoogte van zo'n vijf meter. In 2010 schatte Gregory S. Paul de lichaamslengte op achttien meter, het gewicht op twintig ton. Het dijbeen heeft een lengte van 166 centimeter. Ligabuesaurus_leanzai.

Zie foto Limaysaurus Klik hier.
Een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Rebbachisauridae, dat tijdens het Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Gregory S. Paul schatte in 2010 de lengte op vijftien meter, het gewicht op zeven ton. Limaysaurus.

Zie foto Ludodactylus Klik hier.
Een pterosauriër behorend tot de groep van de Pterodactyloidea die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Brazilië. De geslachtsnaam verbindt het Latijnse woord voor "spel", ludus, met het Klassiek Griekse daktylos, "vinger". Ludodactylus.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"