Uitgestorven dinosaurussen uit het Jura (deel A)

Zie
Wikipedia: paleontologie, klik hier.
Wikipedia: fossiel, klik hier.
Fossielnet: fossiel, klik hier.

Fossielen. Wat kunnen zij ons leren? Klik hier.

Zie ook dinosaurussen.weebly.com. Klik hier.

Lijst van dinosaurussen uit de Jura periode (deel A)

Aardonyx is een geslacht van saurischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Sauropodomorpha, dat tijdens het vroege Jura leefde in het gebied van het huidige Zuid-Afrika.

Abrictosaurus Is een geslacht van ornithischische dinosauriërs, behorend tot de Heterodontosauridae, waarvan de resten zijn gevonden in Zuid-Afrika. De typesoort is Abrictosaurus consors. Het was een tweevoetig dier en een herbivoor (planteneter).

Abrosaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs, behorend tot de Macronaria, dat tijdens het Jura (meer bepaald van het bathonien tot het callovien, 168 tot 182 miljoen jaar geleden) in het gebied van het huidige China leefde. De type soort is Abrosaurus dongpoi.

Afrovenator (Afrikaanse jager) is een geslacht van middelgrote theropode dinosauriërs, dat tijdens het middelste tot late Jura, ongeveer 168 tot 157 miljoen jaar geleden, leefde in het gebied van het huidige Afrika.

Agilisaurus een geslacht van plantenetende dinosauriërs behorend tot de Ornithischia dat tijdens het Jura, zo'n 165 miljoen jaar geleden, leefde in het gebied van het huidige China.

Alcovasaurus is een plantenetende ornithischische dinosauriër, behorend tot de Stegosauria, die tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika. Het meest opvallende kenmerk van Alcovasaurus waren de staartstekels. Zulke stekels maken geen deel uit van het eigenlijke skelet maar zijn huidverbeningen, osteodermen. Galton & Carpenter concludeerden uit de foto's dat het inderdaad stekels van de staart betrof en niet van de schouder of de heup, zoals misschien uit hun uitzonderlijke lengte zou kunnen worden afgeleid.

Algoasaurus is een geslacht van dinosauriërs behorend tot de Sauropoda dat leefde in het gebied van het huidige Zuid-Afrika. De botten zijn beschadigd en wat verweerd. Het dijbeen heeft een geschatte lengte van een halve meter. Het heeft een weinig ontwikkelde vierde trochanter, het aanhechtingspunt voor de staartspieren, wat Broom zag als een teken dat de staart slecht ontwikkeld was. De ruggenwervel heeft een geschatte hoogte van 45 centimeter en is sterk gepneumatiseerd, doortrokken van luchtholten. Het doornuitsteeksel is bedekt met een patroon van richels. De totale lengte van het dier was zo'n negen meter.

Allosaurus is een geslacht van grote vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Carnosauria, dat tijdens het late Jura, 150 miljoen jaar geleden, leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika en Portugal.

Alocodon is een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs dat tijdens het middelste Jura leefde in het gebied van het huidige Portugal.

Ammosaurus is een uitgestorven geslacht van plantenetende saurischische dinosauriërs, een basaal lid van de Sauropodomorpha, dat tijdens het vroege Jura leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika.

Amphicoelias is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, die tijdens het Late Jura (Tithonien-Kimmeridgien, ongeveer 150 miljoen jaar geleden) heeft geleefd. De soort A. fragillimus is mogelijk de grootste dinosauriër (en daarmee landdier) die ooit bestaan heeft.

Amygdalodon de "amandel-tand", vanwege de amandelvorm van de tanden) was een geslacht van herbivore dinosauriërs met een lange nek. De typesoort Amygdalodon patagonicus werd in 1947 in Argentinië gevonden en beschreven door A. Cabrera. De soortaanduiding verwijst naar Patagonië. Vermoed wordt dat dit reptiel in het Midden-Jura heeft geleefd. Amygdalodon was ongeveer vijftien meter lang, en vier meter hoog. Hij liep op vier poten en woog ruim 24 ton.

Anchiornis is een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora, dat leefde in het gebied van het huidige China. Anchiornis is een erg klein dier met een geschat gewicht van 110 gram en een geschatte lengte van 34 centimeter: de romp is zo'n acht centimeter lang en het bewaard gebleven stuk staart elf centimeter. Het holotype betreft echter vermoedelijk een nog niet geheel volwassen dier. Wat de onderscheidende kenmerken zijn, hang af van de positie in de evolutionaire stamboom die voor Anchiornis wordt aangenomen. Tegenwoordig wordt het dier meestal gezien als een lid van de Troodontidae. In dat geval zijn enkele eigenschappen afwijkend. Het ondervlak van het ravenbeksbeen wordt doorboord door talrijke kleine putjes. Het zitbeen is uitzonderlijk kort, met maar een kwart van de lengte van het dijbeen. Het scheenbeen is langwerpig, 57 tot 61% langer dan het dijbeen.

Aorun is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Coelurosauria, dat tijdens het late Jura leefde in het gebied van de huidige Volksrepubliek China. De enige benoemde soort is Aorun zhaoi. Aorun is vermoedelijk een kleine lichtgebouwde tweevoetige vleeseter. De lengte van het holotype werd geschat op één meter, het gewicht op anderhalve kilogram. Dit betreft echter een onvolgroeid dier. Vanuit de verwantschappen werd geconcludeerd dat dit niet zou zijn uitgeroeid tot een erg grote theropode.

Apatosaurus is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de Diplodocidae, dat tijdens het Laat-Jura, 150 miljoen jaar geleden, leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika. Apatosaurus behoorde tot de grootste landdieren aller tijden. Het dier had een lange nek en staart en een brede romp die op vier rechte krachtig gespierde poten stond. Hij kon zeker 4,5 meter hoog, 25 meter lang en 25 ton zwaar worden. Apatosaurus was daarmee zwaarder dan de verwante Diplodocus. De laatste werd echter langer. Apatosaurus had een in verhouding kleine kop, zo'n 55 centimeter lang. De kaken hadden voorin lange, dunne tanden die als een hark naalden en twijgjes van naaldbomen schraapten. Die werden heel ingeslikt, misschien door gastrolieten, maagstenen, vermalen en in de grote buikholte verteerd. Apatosaurus had vijf tenen per poot. Aan elke achterpoot zaten drie klauwen, aan elke voorpoot één.

Archaeodontosaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs dat tijdens het midden van het Jura leefde in het huidige Madagaskar.

Arcusaurus is een geslacht van plantenetende dinosauriërs, een basaal lid van de groep van de Sauropodomorpha, dat tijdens het vroege Jura leefde in het gebied van het huidige Zuid-Afrika. De exemplaren van Arcusaurus waren een paar meter lang. De schedel heeft een lengte van ongeveer twaalf centimeter. De achterkant ervan is vrij breed, de snuit afgerond met een ietwat toegeknepen snuitpunt. De oogkas is erg groot maar dat kan misschien voortkomen uit de jonge leeftijd. Er staan minstens achttien tanden in de onderkaak.

Atlasaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs dat tijdens het middelste Jura, 167-161 miljoen jaar geleden in Noord-Afrika leefde. Hoewel het een relatief grote sauropode is kennen we Atlasaurus van een bijna compleet skelet. De tanden waren lepelvormig, de onderkaak was 69 centimeter lang, de nek had een lengte van 3,86 meter, het opperarmbeen was 1,95 meter lang en het dijbeen was ongeveer twee meter lang. De totale lichaamslengte van A. imelakei wordt op vijftien meter geschat, het gewicht op 22,5 ton.

Aurornis is een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de Maniraptora, dat tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige China. De enige benoemde soort is Aurornis xui. Aurornis is een halve meter lang; de gecombineerde lengte van schedel en wervelkolom bedraagt 511 millimeter. De kop is vrij kort en in zijaanzicht wigvormig. De armen zijn erg lang, met 187 millimeter tegenover een romplengte van zevenennegentig millimeter voldoende om echte vleugels te vormen, hoewel mogelijke slagpennen niet bewaard zijn. De vleugels hebben 81% van de lengte van de achterpoten; bij Archaeopteryx is het ongeveer 100%. De achterpoten op hun beurt zijn relatief niet langer dan bij Archaeopteryx, ongeveer tweeënhalf maal zo lang als de romp. De staart is vrij kort. Andrea Cau heeft aangegeven dat het dier in algemene proporties verbluffende overeenkomsten vertoond met "Proavis", een hypothetische vogelvoorouder waarvan de ontdekking voorspeld was door Gregory S. Paul.

Australodocus is een geslacht van sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Neosauropoda, dat tijdens het Late Jura leefde in het gebied van het huidige Afrika.

Aviatyrannis is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Coelurosauria, dat tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige Portugal. De enige benoemde soort is Aviatyrannis jurassica.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"