Zie Wikipedia: paleontologie, klik hier. Wikipedia: fossiel, klik hier. Fossielnet: fossiel, klik hier. Wikipedia: dinosauriërs, klik hier. Lijst dinosauriërs, klik hier. Wikipedia: paleoantropologie, klik hier. Wikipedia: evolutie van de mens, klik hier. Geschiedenis van de evolutietheorie, klik hier. Wikibooks: de menselijke evolutie, klik hier. Wikipedia: fossiele brandstoffen, klik hier.
Fossielen worden ingedeeld volgens een internationaal systeem van naamgeving. Het indelingssysteem is bedacht door de Zweed Linnaeus en is gepubliceerd in 1758. Sindsdien wordt dit systeem gebruikt voor alle botanische en zoölogische naamgeving, en dus ook voor alle fossielen. De indeling is gebaseerd op visuele, anatomische, fysische en chemische eigenschappen. Er is echter ook een samenhang met evolutie, leefmilieu en in toenemende mate met genetica. Door de recente ontwikkelingen met DNA technieken worden klassieke indelingen echter vaak volledig herzien. Dit geldt vooral voor de nu nog levende soorten. Bij fossielen is deze techniek echter helaas (nog) niet mogelijk. De indeling is gebaseerd op een indeling in verschillende hiërarchische categorieën. De primaire categorieën in de systematische naamgeving:
Ook worden er soms nog sub-indelingen gehanteerd zoals sub- en super- (bijvoorbeeld subfamilie). Elke soort hoort apart beschreven te worden in een tijdschrift of publicatie. Als een soort meerdere keren beschreven blijkt te zijn, heeft de naam die als eerste beschreven is prioriteit. Bij het beschrijven van een soort wordt er altijd een zogenaamd Holotype benoemd. Het Holotype (type-exemplaar) is karakteristiek voor de beschreven soort en bevat alle kenmerken. Dit exemplaar hoort bewaard te worden op een toegankelijke plaats (bijvoorbeeld een museum of andere openbare collectie). Een Lectotype is een type-exemplaar dat is aangewezen nadat de regels over Holotypes van kracht werden. Als Holotype of Lectotype verloren is gegaan wordt er een Neotype aangewezen. Meer uitleg over type. Klik hier.
Wetenschappelijke naamgeving van een fossiel
Bij het aanduiden van een naam van een fossiel wordt meestal alleen het genus en de soort en eventueel de ondersoort vermeld. De naam van een genus en subgenus wordt altijd met een hoofdletter geschreven en die van een soort met kleine letter. Namen worden cursief of onderstreept aangegeven. De namen zijn meestal in het Latijn of ge-latijniseerd. Voorbeeld: Agnostus pisiformis Meer uitleg. Klik hier.
Wanneer de soort onbekend is dan wordt er achter het genus of subgenus "sp." Gezet. Dit is een afkorting voor species. Als de soort wel bekend is, maar de ondersoort niet, wordt er "ssp." achter gezet. Dit staat voor subspecies. Als het genus ook niet bekend is, wordt meestal de naam van de familie of hogere categorie vermeld. Voorbeeld: Favosites sp. Of Megacardita planicosta ssp.
Wanneer er wordt getwijfeld aan de soortnaam worden de letters cf. er voor gezet. Voorbeeld: Agnostus cf. pisiformis.
Na de naam van het fossiel wordt de naam van de auteur vermeld die de soort voor het eerst heeft beschreven en het jaartal van publicatie. Voorbeeld: Agnostus pisiformis Linnaeus, 1757.
Bacteriën zijn microscopisch kleine eencellige organismen die overal voorkomen. Sommige bacteriën leven in ons lichaam zonder ziekten te veroorzaken. Er zijn duizenden soorten bacteriën, waarvan de meeste voor de mens onschadelijk zijn. Bacteriën hebben uiteenlopende vormen, die grofweg worden ingedeeld in kokken (bolvormig), bacillen (staafvormig), spirocheten en spirillen (spiraalvormig). ConjugatieBacteriën kunnen genen uitwisselen in een proces dat conjugatie wordt genoemd. Plasmiden, die genetische informatie bevatten, bijvoorbeeld over resistentie tegen antibiotica, kunnen worden uitgewisseld door buisjes (sex-pili).
De archaea zijn net als de Bacteria een belangrijke groep prokaryoten. Deze twee groepen gelden in de modernste indeling als twee van de drie hoofdgroepen van het leven op aarde, de domeinen. Het derde domein is dat van de Eukaryota (alle andere organismen met als gemeenschappelijk kenmerk de eukaryote cel). Archaea lijken wel op de andere prokaryoten wat betreft het bezit van een enkel ringvormig chromosoom. De transcriptie en translatie van het DNA lijkt op die van de eukaryoten. Archaea hebben ook een aantal unieke eigenschappen: de membranen van de archaea bestaan uit glycerol-etherlipiden, in tegenstelling tot zowel bacteriën als de eurkaryoten waarbij de membraan bestaat uit glycerol-ester lipiden. Deze verschillen zouden een aanpassing van de archaea kunnen zijn aan de extreem hoge temperaturen waarbij sommige groepen kunnen groeien. Archaea hebben ook unieke ribosoomstructuur en flagelstructuur.
Sommige archaea leven bij zeer hoge temperaturen, vaak hoger dan 100°C, zoals in geisers. Anderen worden juist gevonden in een zeer koude omgeving, of in omgevingen met veel zout, zuur, of alkalisch water. Micro-organismen die het goed doen onder zulke extreme omstandigheden worden ook wel extremofielen genoemd. Niet alle Archaea leven extreem.
Nuttige archaea: Er zijn ook methaanvormende archaea. Schadelijke archaea: Ziekteverwekkende archaea zijn niet bekend.
Virussen zijn beruchte micro-organismen. Ze leven in en ten koste van een ander organisme. Ze veroorzaken altijd ziekte, ze zijn pas laat ontdekt door hun kleine afmetingen en veel virussen passen zich snel aan aan veranderende omstandigheden: Het griepvirus vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is. Ook het HIV virus (AIDS) is berucht om zijn aanpassingsvermogen en wordt keer op keer weer resistent tegen nieuw ontwikkelde medicijnen. En nu het vogelpestvirus en SARS, reden genoeg om iets over virussen te weten. Voor verdere uitleg, klik hier.
Wat zijn de belangrijkste menselijke fossielen? Klik hier.
Bestudeer eerst bovenstaande cursus. IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN. ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD. Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.
MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
De delen van een organisme die de grootste kans maken door fossilisering geconserveerd te worden zijn
de harde delen.
de zachte delen.
Een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen en waar men vaak fossielen in terug vindt noemt men EEN WOORD INTIKKEN.
Een depressie in het aardoppervlak, geheel of gedeeltelijk gevuld met taaivloeibaar asfal bevat ook vaak veel fossielen. Zo een depressie noemt men een EEN WOORD INTIKKEN.
Planten fossiliseren ook bijzonder goed. Dat gebeurt vooral in een
zuurstofrijk milieu.
zuurstofarm milieu.
Gefossiliseerde feces of mest noemt men
coprolieten.
sporenfossielen.
graafgangen.
Een fossiel dat gebruikt kan worden om een gesteentelaag te dateren noemt men een EEN WOORD INTIKKEN.
Een uitgestorven onderklasse van de Cephalopoda (inktvissen). Het zijn zeedieren die wereldwijd in groten getale voorkwamen in het laat-Paleozoïcum en gedurende het gehele Mesozoïcum. Ze worden als fossiel teruggevonden. Het zijn de EEN WOORD INTIKKEN.
Een domein van eencellige, soms in kolonies levende micro-organismen noemt men de
bacteriën.
virussen.
Een bacterie is een prokaryoot en heeft dus geen EEN WOORD INTIKKEN.
Het erfelijke materiaal van een bacterie zweeft rond in het EEN WOORD INTIKKEN.
Het DNA van een bacterie bestaat meestal uit één enkel ringvormig EEN WOORD INTIKKEN.
De overdracht van DNA van de ene cel op een andere cel, en één van de vormen van genetische uitwisseling. Men noemt dat
conjugatie.
conjunctie.
Zie tekening! A zijn
staafvormig.
bolvormig.
bolvormig in clusters.
bolvormig in paren.
spiraalvormig.
kommavormig.
Zie tekening! B zijn
staafvormig.
bolvormig.
bolvormig in clusters.
bolvormig in paren.
spiraalvormig.
kommavormig.
Zie tekening! C zijn
staafvormig.
bolvormig.
bolvormig in clusters.
bolvormig in paren.
spiraalvormig.
kommavormig.
Zie tekening> D zijn
staafvormig.
bolvormig.
bolvormig in clusters.
bolvormig in paren.
spiraalvormig.
kommavormig.
Zie tekening! E zijn
staafvormig.
bolvormig.
bolvormig.
bolvormig in clusters.
bolvormig in paren.
kommavormig.
Zie tekening! F
staafvormig.
bolvormig.
bolvormig in clusters.
bolvormig in paren.
spiraalvormig.
kommavormig.
Archaea hebben ook een aantal unieke eigenschappen: de membranen van de archaea bestaan uit
glyserol-ether lipiden.
glyserol-ester lipiden.
Een complex van eiwitten en RNA ketens in de cel dat een heel belangrijke functie heeft bij de opbouw van eiwitten noemt men EEN WOORD INTIKKEN.
Een ander woord voor flagel is EEN WOORD INTIKKEN.
Een organische verbinding die ontstaat door reactie van een zuur met een alcohol of sacharide en vormt een klasse van organische verbindingen.
ester.
ether.
glycerol.
lipide.
Een organisch chemische verbinding van de algemene vorm R-O-R', waarbij de centrale zuurstof een directe binding heeft met twee koolstofatomen die verder geen andere speciale functionele groep vormen.
ester.
ether.
glycerol.
lipide.
Een organische verbinding met als brutoformule C3H8O3. Het is de eenvoudigste drievoudige alcohol en komt voor als een viskeuze kleurloze vloeistof, die matig tot goed oplosbaar is in water.
ester.
ether.
glycerol.
lipide.
Een hoeveelheid erfelijk materiaal (dit kan zowel RNA als DNA zijn), gewoonlijk ingesloten in een omhulsel van eiwit.
virus.
bacterie.
Zie foto! Dit is een afbeeldingl van een
miljoenpoot.
insect.
armpotige.
haai.
Zie foto! Dit is een fossiel van een
miljoenpoot.
insect.
armpotige.
haai.
Zie foto! Dit is een fossiel van een
miljoenpoot.
insect.
armpotige.
haai.
Zie foto! Welk uitgestorven dier?
miljoenpoot.
insect.
armpotige.
Megalodon
Ostracoda (van het Gr. ostrakoodès = schelpachtig) vormen een zeer grote ondergroep van de kreeftachtigen. Ze bezitten een tweekleppige schaal en zijn belangrijke gidsfossielen. Nederlandse naam?
Mosselkreeftje.
Mosdiertjes.
Rog.
Kalkkokerwormen.
Strophomena.
Binnen de geologie, en met name de paleontologie zijn Bryozoa belangrijke indicatoren voor het afzettingsmilieu van een bepaald gesteente. Nederlandse naam voor Bryozoa?
Mosselkreeftje.
Mosdiertjes.
Rog.
Kalkkokerwormen.
Strophomena.
Batoidea vormen een superorde van de klasse kraakbeenvissen Nederlandse naam voor Batoidea?
Mosselkreeftje.
Mosdiertjes.
Rog.
Kalkkokerwormen.
Strophomena.
Serpulidae zijn een familie van borstelwormen. Nederlandse naam voor Serpulidae
Mosselkreeftje.
Mosdiertjes.
Rrog.
Kalkkokerwormen.
Strophomena.
Een monotypisch geslacht van uitgestorven brachiopoden, dat voorkwam van het Midden- tot het Laat-Ordovicium?
Mosselkreeftje.
Mosdiertjes.
Rog.
Kalkkokerwormen.
Strophomena.
Een uitgestorven mensachtige van het geslacht Australopithecus uit het Plioceen van Oost-Afrika. Het is een van de oudste bekende mensachtigen. Was een kleine mensachtige, ongeveer 120 centimeter lang. Mannetjes waren duidelijk groter, tot anderhalve meter. Beide seksen zijn vrij zwaar gespierd zoals blijkt uit krachtige aanhechtingsvlakken op de botten en dikke botwanden.
Australopithecus anamensis. (Uitgestorven mensachtige uit het geslachtAustralopithecus en is de oudste soort die we met zekerheid kunnen toekennen aan onze menselijke stamboom).
Australopithecus africanus. (Uitgestorven mens-achtige uit het geslacht Australopithecus, die bijna een eeuw geleden al werd ontdekt door Raymond Dart (1893-1988)).
Australopithecus garhi. (Uitgestorven mensachtige die aangetroffen is in Ethiopië. Australopithecus garhi dateert uit het oudste Vroeg Pleistoceen).
Australopithecus sediba. (Uitgestorven soort mensachtige (Hominini), behorende tot het geslacht Australopithecus, waarvan 1,78 tot 1,95 miljoen jaar oude fossiele resten gevonden zijn in Zuid-Afrika).
Australopithecus bahrelghazali. (Een fossiele mensachtige waarvan de eerste resten in januari 1995 in de Bahr el Ghazalvallei, dicht bij Koro Toro in Tsjaad gevonden werden).
In de Ethiopische Afar-woestijn zijn fossielen van een menselijke voorouder van 4,1 miljoen jaar oud gevonden. De fossielen behoren tot de eerste rechtop lopende mensachtigen. Naam?
Australopithecus anamensis. (Uitgestorven mensachtige uit het geslachtAustralopithecus en is de oudste soort die we met zekerheid kunnen toekennen aan onze menselijke stamboom).
Australopithecus africanus. (Uitgestorven mens-achtige uit het geslacht Australopithecus, die bijna een eeuw geleden al werd ontdekt door Raymond Dart (1893-1988)).
Australopithecus garhi. (Uitgestorven mensachtige die aangetroffen is in Ethiopië. Australopithecus garhi dateert uit het oudste Vroeg Pleistoceen).
Australopithecus sediba. (Uitgestorven soort mensachtige (Hominini), behorende tot het geslacht Australopithecus, waarvan 1,78 tot 1,95 miljoen jaar oude fossiele resten gevonden zijn in Zuid-Afrika).
Australopithecus bahrelghazali. (Een fossiele mensachtige waarvan de eerste resten in januari 1995 in de Bahr el Ghazalvallei, dicht bij Koro Toro in Tsjaad gevonden werden).
Een uitgestorven mensachtige uit het geslacht Australopithecus. Het eerste fossiel werd in 1924 gevonden in Zuid-Afrika. De soortnaam betekent "zuidelijke aap uit Afrika".
Australopithecus anamensis. (Uitgestorven mensachtige uit het geslachtAustralopithecus en is de oudste soort die we met zekerheid kunnen toekennen aan onze menselijke stamboom).
Australopithecus africanus. (Uitgestorven mens-achtige uit het geslacht Australopithecus, die bijna een eeuw geleden al werd ontdekt door Raymond Dart (1893-1988)).
Australopithecus garhi. (Uitgestorven mensachtige die aangetroffen is in Ethiopië. Australopithecus garhi dateert uit het oudste Vroeg Pleistoceen).
AAstralopithecus sediba. (Uitgestorven soort mensachtige (Hominini), behorende tot het geslacht Australopithecus, waarvan 1,78 tot 1,95 miljoen jaar oude fossiele resten gevonden zijn in Zuid-Afrika).
Australopithecus bahrelghazali. (Een fossiele mensachtige waarvan de eerste resten in januari 1995 in de Bahr el Ghazalvallei, dicht bij Koro Toro in Tsjaad gevonden werden).
Een uitgestorven mensachtige die aangetroffen is in de omgeving van Herto Bouri, dat in de Middle Awash van de Ethiopische Afar-slenkvallei ligt. Dateert uit het oudste Vroeg Pleistoceen. De soortaanduiding betekent "verrassing" in de plaatselijke Afartaal.
Australopithecus anamensis. (Uitgestorven mensachtige uit het geslachtAustralopithecus en is de oudste soort die we met zekerheid kunnen toekennen aan onze menselijke stamboom).
Australopithecus africanus. (Uitgestorven mens-achtige uit het geslacht Australopithecus, die bijna een eeuw geleden al werd ontdekt door Raymond Dart (1893-1988)).
Australopithecus garhi. (Uitgestorven mensachtige die aangetroffen is in Ethiopië. Australopithecus garhi dateert uit het oudste Vroeg Pleistoceen).
Australopithecus sediba. (Uitgestorven soort mensachtige (Hominini), behorende tot het geslacht Australopithecus, waarvan 1,78 tot 1,95 miljoen jaar oude fossiele resten gevonden zijn in Zuid-Afrika).
Australopithecus bahrelghazali. (Een fossiele mensachtige waarvan de eerste resten in januari 1995 in de Bahr el Ghazalvallei, dicht bij Koro Toro in Tsjaad gevonden werden).
Een uitgestorven soort mensachtige (Hominini), behorende tot het geslacht Australopithecus, waarvan 1,78 tot 1,95 miljoen jaar oude fossiele resten gevonden zijn in Zuid-Afrika. Alle vondsten zijn afkomstig van dezelfde locatie, een grottensysteem bij Malapa, ongeveer vijftig kilometer ten noordwesten van Johannesburg, dat onder de naam Cradle of Humankind (Wieg van de Mensheid) aan de werelderfgoedlijst van UNESCO is toegevoegd.
Australopithecus anamensis. (Uitgestorven mensachtige uit het geslachtAustralopithecus en is de oudste soort die we met zekerheid kunnen toekennen aan onze menselijke stamboom).
Australopithecus africanus. (Uitgestorven mens-achtige uit het geslacht Australopithecus, die bijna een eeuw geleden al werd ontdekt door Raymond Dart (1893-1988)).
Australopithecus garhi. (Uitgestorven mensachtige die aangetroffen is in Ethiopië. Australopithecus garhi dateert uit het oudste Vroeg Pleistoceen).
Australopithecus sediba. (Uitgestorven soort mensachtige (Hominini), behorende tot het geslacht Australopithecus, waarvan 1,78 tot 1,95 miljoen jaar oude fossiele resten gevonden zijn in Zuid-Afrika).
Australopithecus bahrelghazali. (Een fossiele mensachtige waarvan de eerste resten in januari 1995 in de Bahr el Ghazalvallei, dicht bij Koro Toro in Tsjaad gevonden werden).
Een fossiele mensachtige die tijdens het Plioceen leefde in het gebied van het huidige Tsjaad. Volgens de beschrijvers vormde deze mensachtigen een aparte tak of klade die zich al vier miljoen jaar geleden afsplitste.
Australopithecus anamensis. (Uitgestorven mensachtige uit het geslachtAustralopithecus en is de oudste soort die we met zekerheid kunnen toekennen aan onze menselijke stamboom).
Australopithecus africanus. (Uitgestorven mens-achtige uit het geslacht Australopithecus, die bijna een eeuw geleden al werd ontdekt door Raymond Dart (1893-1988)).
Australopithecus garhi. (Uitgestorven mensachtige die aangetroffen is in Ethiopië. Australopithecus garhi dateert uit het oudste Vroeg Pleistoceen).
Australopithecus sediba. (Uitgestorven soort mensachtige (Hominini), behorende tot het geslacht Australopithecus, waarvan 1,78 tot 1,95 miljoen jaar oude fossiele resten gevonden zijn in Zuid-Afrika).
Australopithecus bahrelghazali. (Een fossiele mensachtige waarvan de eerste resten in januari 1995 in de Bahr el Ghazalvallei, dicht bij Koro Toro in Tsjaad gevonden werden).
Een uitgestorven mensachtige uit het geslacht Paranthropus. Paleoantropologen nemen aan dat dezemensachtigen tijdens de overgangsperiode van het Laat-Plioceen naar het Vroeg-Pleistoceen, van ongeveer 2,7 tot 2,5 Ma geleden, leefde.
Paranthropus aethiopicus. (Een uitgestorven mensachtige uit het geslacht Paranthropus. Paleoantropologen nemen aan dat Paranthropus aethiopicus tijdens de overgangsperiode van het late Plioceen naar het Vroeg Pleistoceen, van ongeveer 2,7 tot 2,5 Ma geleden, leefde).
Paranthropus boisei. (Een uitgestorven mensachtige en is de grootste soort uit het geslacht Paranthropus. De soort leefde in Oost-Afrika tijdens het Vroeg Pleistoceen tussen circa 2,3 en 1,2 Ma).
Paranthropus robustus. (Een uitgestorven mensachtige die tussen ca. 2,0 en 1,2 Ma geleden in het zuiden van Afrika leefde).
Een uitgestorven mensachtige en is de grootste soort uit het geslacht Paranthropus. De soort leefde in Oost-Afrika tijdens het Vroeg Pleistoceen tussen circa 2,3 en 1,2 Ma. De herseninhoud is klein vergeleken met de moderne mens. Leefde in een habitat bestaande uit zowel droge savanne als bossen.
Paranthropus aethiopicus. (Een uitgestorven mensachtige uit het geslacht Paranthropus. Paleoantropologen nemen aan dat Paranthropus aethiopicus tijdens de overgangsperiode van het late Plioceen naar het Vroeg Pleistoceen, van ongeveer 2,7 tot 2,5 Ma geleden, leefde).
Paranthropus boisei. (Een uitgestorven mensachtige en is de grootste soort uit het geslacht Paranthropus. De soort leefde in Oost-Afrika tijdens het Vroeg Pleistoceen tussen circa 2,3 en 1,2 Ma).
Paranthropus robustus. (Een uitgestorven mensachtige die tussen ca. 2,0 en 1,2 Ma geleden in het zuiden van Afrika leefde).
Een uitgestorven mensachtige die tussen ongeveer 2,0 en 0,7 Ma geleden in het zuiden van Afrika leefde en die leek op een robuuste Australopithecus africanus.
Paranthropus aethiopicus. (Een uitgestorven mensachtige uit het geslacht Paranthropus. Paleoantropologen nemen aan dat Paranthropus aethiopicus tijdens de overgangsperiode van het late Plioceen naar het Vroeg Pleistoceen, van ongeveer 2,7 tot 2,5 Ma geleden, leefde).
Paranthropus boisei. (Een uitgestorven mensachtige en is de grootste soort uit het geslacht Paranthropus. De soort leefde in Oost-Afrika tijdens het Vroeg Pleistoceen tussen circa 2,3 en 1,2 Ma).
Paranthropus robustus. (Een uitgestorven mensachtige die tussen ca. 2,0 en 1,2 Ma geleden in het zuiden van Afrika leefde).
Een fossiele mensensoort die voor het eerst in Spanje werd gevonden. Omdat de Spaanse ontdekkers menen, dat het om de eerste Europese inwoner gaat, hebben ze hem naar het Latijnse woord voor "ontdekker", "pionier" genoemd. De soort kwam voor van 1,2 miljoen tot 800.000 jaar geleden (in het Vroeg Pleistoceen) in Eurazië en mogelijk Afrika.
Homo antecessor.
Homo cepranensis.
Homo denisova.
Homo erectus.
Een uitgestorven mensensoort uit Italië, die in 1994 bij bouwwerkzaamheden aan weg bij Ceprano door de archeoloog Italo Biddittu werd ontdekt. Van deze soort is slechts één, 800.000 tot 900.000 jaar oude, schedel bekend. Deze datering wordt door Giovanni Muttoni et al. in een studie uit 2009 betwist. Zij menen, dat de schedel van jongere datum is, namelijk 450.000 jaren oud.
Homo antecessor.
Homo cepranensis.
Homo denisova.
Homo erectus.
Een uitgestorven mensachtige uit het genus Homo waarvan overblijfselen zijn gevonden in Siberië. Als soortbeschrijving weinig gebruikt, omdat het begrip een directe verwantschap met de moderne mens impliceert, hetgeen onbewezen is.
Homo antecessor.
Homo cepranensis.
Homo denisova.
Homo erectus.
Een uitgestorven mensensoort en vleeseter die van 1,9 miljoen tot 400.000 jaar geleden leefde. Deze soort leefde hoofdzakelijk na Homo habilis, maar het is niet uitgesloten dat beide soorten een zekere periode tijdgenoten van elkaar waren en een onbekende gemeenschappelijke voorouder hebben. Men kent tot op heden 9 ondersoorten.
Homo antecessor.
Homo cepranensis.
Homo denisova.
Homo erectus.
Een uitgestorven mensensoort die in dezelfde tijd leefde als, en erg veel leek op Homo erectus. Homo werker is bekend uit het Vroeg Pleistoceen tussen 1,9 tot 1,4 miljoen jaar geleden van onder andere Koobi Fora (Kenia, Oost-Afrika) en Swartkrans (Zuid-Afrika).
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Een in 2003 ontdekte uitgestorven mensensoort waarvan aangenomen wordt dat hij nog leefde ten tijde van moderne mensen, Homo sapiens, zo'n 18.000 jaar geleden.
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Een uitgestorven mensensoort die in 2002 als soort werd beschreven op grond van de in 1991, 1999 en 2001 in Dmanisi, Georgië gevonden schedels en kaken. De fossielen zijn ongeveer 1,8 Ma oud. Bij de fossielen werden ook werktuigen en dierlijke botten, zoals schedels van Stephanorhinus etruscus etruscus en Cervus perrieri, gevonden.
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Een uitgestorven mensensoort en planteneter die 2,2 tot 1,5 miljoen jaar geleden in Oost-Afrika leefde. Deze soort was kleiner dan de tegenwoordige mens en had een geschatte lengte tussen 1,20 m en 1,55 m.
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Een uitgestorven mensensoort die leefde tussen 500.000 tot 200.000 jaar geleden. De soort wordt beschouwd als directe voorouder van de moderne mens (Homo sapiens). De soort werd in 1908 benoemd op basis van een in Duitsland gevonden kaak.
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Een uitgestorven mensensoort, waarvan een schedelfragment in 1935 door professor T.F. Dreyer in de buurt van Bloemfontein bij Florisbad in de Unie van Zuid-Afrika is ontdekt. Professor Dreyer benoemde in 1935 zijn vondst naar de financier van zijn opgraving kapitein Robert Egerton Helme.
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Een uitgestorven mensensoort, die zich in een periode van honderdduizenden jaren geleidelijk aan ontwikkelde uit Homo heidelbergensis.
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Leefde rond 300.000-120.000 jaar geleden in Zambia. en het fossiel van de schedel werd in 1921 door de Zwitser Tom Zwiglaar in een ijzer- en zinkmijn in Broken Hill (tegenwoordig Kabwe) gevonden.
Homo ergaster.
Floresmens (Homo floresiensis).
Homo georgicus.
Homo habilis.
Homo heidelbergensis.
Homo helmei.
Neanderthaler (Homo neanderthalensis).
Homo rhodesiensis.
Homo rudolfensis.
Een uitgestorven mensensoort van ongeveer 1,9 miljoen jaar geleden. In 1972 werd door Richard Leakey een schedel van deze soort gevonden bij het Rudolfmeer in Kenia (tegenwoordig Turkanameer geheten).