Het Cenozoïcum: Holoceen (deel 2)

De in het blauw onderlijnde woorden zijn koppelingen (hyperlinks) naar andere websites!


EonEratheem
Era
Systeem
Periode
Serie
Tijdvak
Tijd geleden
(Ma)
FanerozoïcumCenozoïcumKwartairHoloceen0,0117 - heden
Pleistoceen2,58 - 0,0117
NeogeenPlioceen5,333 - 2,58
Mioceen23,03 - 5,333
PaleogeenOligoceen33,9 - 23,03
Eoceen56,0 - 33,9
Paleoceen66,0 - 56,0


De prehistorie begint met het verschijnen van de mens.
Zie ook bronstijd en ijzertijd.


Leven we nu in een massa-extinctie? Klik hier.
klimaatverandering: natuurlijke en menselijke oorzaken. Klik hier en Klik hier.

Tijdens het Holoceen zijn o.a. de volgende gewervelde diersoorten uitgestorven:
Aptornis, Balearengeit, Berberleeuw, Blauwbok, Breedkopkangoeroerat, Canariomys, Canarische scholekster, Eskimowulp, Grootoorspringmuis, Kaapse leeuw, Kangaroo Island-emoe, Madagaskardodaars, Malpaisomys, Oostelijke buidelhaas, Portugese steenbok, Pyrenese steenbok, Quagga, Siciliaanse dwergolifant, Rode pad, Tarpan, Varkenspootbuideldas, Witvoetboomrat, Wolharige mammoet, Zuidelijke stekelstaartkangoeroe, Zwarte emoe,

Lijsten van uitgestorven dieren tijdens het Holoceen:
In Vlaanderen. Klik hier.
In Nederland. Klik hier.
In Australië. Klik hier.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
Vul de gaten in. Druk dan op de toets "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik wanneer aanwezig, de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, ALS HET WOORD BESTAAT,TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
   Balearengeit      Berberleeuw      Beringaalscholver      Blauwbok      bronstijd      Canariomys      Eoceen      era      Eskimowulp      Holoceen      ijzertijd      Kaapseleeuw      Kangaroo Island-emoe      laagveen      Madagaskardodaars      Mioceen      natte      Oligoceen      Paleoceen      Pleistoceen      Plioceen      Portugese steenbok      Pyrenese steenbok      Quagga      Romeinen      Siciliaanse dwergolifant      Tarpan      Wolharige mammoet      Zwarte emoe   
Het CENOZOÏCUM. Klik hier
.

Het Cenozoïcum is het laatste uit de geologische geschiedenis tussen 66,0 miljoen jaar geleden (Ma) en nu. Het wordt onderverdeeld in de Systemen/Perioden en Series/Tijdvakken:
  • Kwartair: (2,588 Ma - heden)
    • (0,0117 Ma - heden)
    • (2,588 Ma - 11,7 ka)
  • Neogeen: (23,03 - 2,588 Ma)
    • (5,333 - 2,588 Ma)
    • (23,03 - 5,333 Ma)
  • Paleogeen: (66,0 - 23,03 Ma)
    • (33,9 - 23,03 Ma)
    • (56,0 - 33,9 Ma)
    • (66,0 - 56,0 Ma)

HOLOCEEN

Klimaat
Het Holoceen is een tussenijstijd. In het Vroeg-Holoceen was er nog het laatste staartje merkbaar van de mondiale opwarming na de laatste ijstijd. Het overgrote deel van het Holoceen is klimatologisch behoorlijk stabiel. Binnen het Holoceen zijn er wereldwijd, nog wel merkbare kleinere variaties geweest. Zo is er vroeg in het Midden-Holoceen (ca. 9200-5700 jaar geleden) een periode geweest die vrijwel zeker heeft bijgedragen aan een grote uitbreiding van het hoogveenareaal. Ook zijn er relatief kleine verschillen geweest in jaartemperaturen. Een bekend voorbeeld is de 'kleine ijstijd', tussen de vijftiende en negentiende eeuw. De gemiddelde jaartemperatuur lag toen ongeveer een halve graad onder het gemiddelde in het Holoceen.

Leven
Tijdens het Holoceen ontwikkelden zich op uitgebreide schaal kwelders in de kustzone. Ze waren rijk aan watervogels. In ondiepe kustwateren kwamen zeegrasvelden voor. In zoetwatergetijdegebieden ontstonden wilgenbossen. Landinwaarts lagen uitgestrekte laagveenmoerassen, waarin bijv. berken, elzen en populieren en uitgestrekte rietlanden voorkwamen. Dit was gebonden aan grondwater. Hoogveen gedomineerd door zegge en veenmos kwam uitgebreid voor op de hogergelegen zandgronden waar regenwater door de samenstelling van de bodem slecht werd afgevoerd (bijvoorbeeld omdat er een keileemlaag onder het zand lag). Op de beter gedraineerde zandgronden, zoals op de stuwwallen en langs rivieroevers, ontstonden eiken-hazelaar- beuken- en lindebossen.

Zo'n zesduizend jaar geleden waren beer, eland, oeros en wolf nog in de meeste landen onderdeel van de inheemse fauna. In de elfde eeuw werd de bruine beer in veel landen uitgeroeid. De laatste wilde wolf werd in 1897 waargenomen in Noord-Brabant. De huidige fauna in natuurgebieden als de Oostvaarderplassen, de Hoge Veluwe en de hoge Venen geven een aardig beeld van de fauna later in het Holoceen. De verstedelijking zorgde er echter voor dat veel soorten verdween. Zo waren er in de Middeleeuwen nog jachtverordeningen voor beren en elanden. De mens zorgde niet alleen voor het verdwijnen van soorten. Hij bracht ook planten en dieren van elders naar onze streken. De introduceerden bijvoorbeeld de tamme kastanje (Castanea sativa) vanuit Italië en het konijn (Oryctolagus cuniculus) van het Iberisch Schiereiland. Vikingen namen de strandgaper (Mya arenaria) mee van de Atlantische kust van Noord-Amerika. De komst van uitheemse dieren en planten heeft vooral in de twintigste eeuw, met de opkomst van massatransport, epidemische vormen aangenomen.


Mensen

De Oude Steentijd (Het paleolithicum) eindigt officieel met het einde van het Pleistoceen. In de geschiedenis van de mens in Europa is het Holoceen de periode van de middensteentijd (Het mesolithicum) en jonge steentijd (Het Neolithicum), de en de , waarna de geschreven geschiedenis begint.


Tijdens het Holoceen zijn onder andere de volgende gewervelde diersoorten uitgestorven:

(Myotragus balearicus]) is een uitgestorven hoefdier (Capra pyrenaica lusitanica) is een van de vier ondersoorten van de Iberische of Spaanse steenbok.
Capra pyrenaica pyrenaica) is een van de vier ondersoorten van de Iberische of Spaanse steenbok.Een uitgestorven geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten.
(Elephas falconeri) is een uitgestorven slurfdier uit het Pleistoceen.
(Phalacrocorax perspicillatus) is een uitgestorven zeevogel.(Numenius borealis) is een uitgestorven vogelsoort.
(Dromaius novaehollandiae minor) is een uitgestorven vogel. (Dromaius novaehollandiae baudinianus) is een uitgestorven vogel.
(Mammuthus primigenius) is een uitgestorven olifantensoort.(Tachybaptus rufolavatus) of vale fuut is een uitgestorven vogelsoort.
(Equus quagga quagga) is een uitgestorven ondersoort van de steppezebra.(Hippotragus leucophaeus) was een soort uit de familie van de paardantilopen.
(Panthera leo leo) is een Afrikaanse ondersoort van de leeuw.(Panthera leo melanochaita) is een ondersoort van de leeuw.