MINERALEN - SILICATEN - NESOSILICATEN

GADOLINIET


Het mineraal gadoliniet is een cerium-lanthanium-neodymium-yttrium-ijzer-beryllium-silicaat met de chemische formule (Ce,La,Nd,Y)2Fe2+Be2Si2O10. Het mineraal behoort tot de nesosilicaten en de samenstelling kan variëren van meer cerium naar meer yttrium. Het doorzichtig zwarte gadoliniet heeft een glasglans, een groengrijze streepkleur en het mineraal kent geen splijting. Het kristalstelsel is monoklien. Gadoliniet heeft een gemiddelde dichtheid van 4,2, de hardheid is 6,5 tot 7 en het mineraal is, wanneer het de ceriumhoudende variëteit betreft, zwak radioactief. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 44.145,76. Het mineraal gadoliniet is, net als het element gadolinium, genoemd naar de Finse mineraloog en scheikundige Johan Gadolin die in 1792 voor het eerst een yttriumoxide isoleerde. Het mineraal gadoliniet wordt gevormd in syenitische pegmatieten en op de contactvlakken van basalten en monzonieten. De typelocaties van het cerium-eindlid van gadoliniet is Skien in de Noorse Bjorkendalen regio. Het mineraal wordt ook gevonden in de regio Telemarken. De typelocatie van het yttriumhoudende lid van gadoliniet is Ytterby, Resarö, Zweden.

Voor extra uitleg. Klik hier.

GLAUCOCHROIET


Het mineraal glaucochroiet is een calcium-mangaan-silicaat met de chemische formule CaMn2+SiO4. Het behoort tot de nesosilicaten. Het witte, roze of groene glaucochroiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en een onduidelijke splijting. De gemiddelde dichtheid is 3,4 en de hardheid is 6. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief. De naam van het mineraal glaucochroiet is afgeleid van de Griekse woorden glaucos ("blauw") en chrois ("kleur"). Het mineraal glaucochroiet komt met name voor in gemetamorfoseerde mangaan-houdende kalksteen. De typelocatie is Franklin Furnace, New Jersey, Verenigde Staten.

Voor extra uitleg. Klik hier.

HAFNON


Het mineraal hafnon is een hafnium-silicaat met de chemische formule HfSiO4. Het behoort tot de nesosilicaten. Het kleurloze, bruine of lichtgele hafnon heeft een glas- tot diamantglans en een grijswitte streepkleur. Het kristalstelsel is tetragonaal en de splijting is onduidelijk volgens een onbekend kristalvlak. De gemiddelde dichtheid is 6,97 en de hardheid is 7,5. Hafnon is niet radioactief. De naam van het mineraal hafnon is afgeleid van de samenstelling; het element hafnium.

Voor extra uitleg. Klik hier.

HOMILIET

Het mineraal is een fluor-houdend magnesium-ijzer-silicaat met de chemische formule (Mg,Fe2+)7(SiO4)3(F,OH)2. Het behoort tot de nesosilicaten. Het zwarte of donkerbruine homiliet heeft een glasglans, een witte streepkleur en het mineraal kent geen splijting. De gemiddelde dichtheid is 3,38 en de hardheid is 5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief. De naam van het mineraal homiliet is afgeleid van het Griekse woord voor samen voorkomen, referend aan de mineralen milifaniet en allaniet waarmee homiliet samen voorkomt. Homiliet komt voor in pegmatieten. De typelocatie van homiliet is het eiland Stoko, Langesundfjord, Noorwegen.

Voor extra uitleg. Klik hier.

HUMIET


Het mineraal humiet is een fluor-houdend magnesium-ijzer-silicaat met de chemische formule (Mg,Fe2+)7(SiO4)3(F,OH)2. Het doorzichtig tot doorschijnend witte, gele, donkeroranje of bruine humiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting van het mineraal is slecht. Het kristalstelsel is orthorhombisch. Humiet heeft een gemiddelde dichtheid van 3,15, de hardheid is 6 tot 6,5 en het mineraal is niet radioactief. Het mineraal humiet is genoemd naar de Engelse kunst- en mineralenverzamelaar Abraham Hume (1749 - 1838). Het mineraal humiet is een mineraal dat voorkomt samen met clinohumiet. De typelocatie is de Monte Somma, Vesuvius, Italië.

Voor extra uitleg. Klik hier.

HUTTONIET

Het mineraal huttoniet is een thorium-nesosilicaat met de chemische formule ThSiO4. Het kleurloze of lichtgele huttoniet heeft een diamantglans en een witte streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien en de splijting is duidelijk tot onduidelijk. De gemiddelde dichtheid is 7,1 en de hardheid is 5. Het is zeer sterk radioactief. De gamma ray waarde volgens het API is 1,281,657.29. Het mineraal huttoniet is genoemd naar de Nieuw-Zeeland–Amerikaans geoloog Colin Osborne Hutton (1910 - 1971). Werd voor het eerst geïdentificeerd in monsters van het strand zand uit de West Coast regio van Nieuw-Zeeland.

Voor extra uitleg. Klik hier.

KASOLIET


Pb (UO2) SiO4 • (H2O)
Moleculair gewicht: = 587,33 gm
Samenstelling:
Uranium 40,53% U 45,98% UO2
Silicium 4,78% Si 10,23% SiO2
Waterstof 0,34% H 3,07% H2 O
Lood Pb 35,28% 38,00% PbO
Zuurstof O 19,07% O2

Kasoliet is een sterk radioactief uraniumhoudend mineraal met de formule Pb(UO2)SiO4·H2O. Het heeft een monokliene kristalvorm. Kasoliet, dat een oxidatieproduct is van uraniniet, wordt onder meer gevonden in Centraal-Afrika, West-Europa, het westen van de Verenigde Staten en in Australië.

Kleur: is verschillende tinten geel, groen tot bruin.
Streepkleur: is gelig.
Hardheid: is 4,5.
Glasachtig: tot mat.
Breuk: is oneffen.
Splijting: is goed.

Voor extra uitleg. Klik hier.

LARNIET

Het mineraal is een calcium-silicaat met de chemische formule Ca2SiO4. Het doorschijnend tot doorzichtig kleurloze of grijze larniet heeft een glasglans, een witte streepkleur en een goede splijting volgens het kristalvlak. De gemiddelde dichtheid is 3,28 en de hardheid is 6. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief. Het mineraal larniet is genoemd naar de Ierse plaats Larne, waar het voor het eerst beschreven werd. Het mineraal larniet komt met name voor in contactmetamorfe kalksteen. De typelocatie is Scawt Hill, vlakbij Larne, Antrim, Ierland. Het wordt ook gevonden in Darwin in Californië, Verenigde Staten.

Voor extra uitleg. Klik hier.

LIBERIET

Klik hier.
Het mineraal liberiet is een lithium-beryllium-silicaat met de chemische formule Li2BeSiO4. Het behoort tot de nesosilicaten. De naam van het mineraal liberiet is afgeleid van de samenstelling; de elementen lithium en beryllium. Het bruine of lichtgele liberiet heeft een glas- tot vetglans en vanwege de hardheid geen streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien en de splijting is perfect. De gemiddelde dichtheid is 2,688 en de hardheid is 7. Liberiet is niet radioactief. Liberiet wordt, zoals de meeste beryllium- en lithiumhoudende mineralen, voornamelijk gevormd in pegmatieten. Ook wordt het gevonden in aders die lepidoliet-fluoriet-magnetiet gesteente doorsnijden. De typelocatie is het Hsianghua gebergte, provincie Hunan, China.

Voor extra uitleg. Klik hier

MERWINIET

Het mineraal merwiniet is een calcium-magnesium-silicaat met de chemische formule Ca3Mg(SiO4)2. Het behoort tot de nesosilicaten. Het doorschijnend tot doorzichtig kleurloze, grijze of vaalgroene merwiniet heeft een glasglans, een witte streepkleur en een perfect splijting. De gemiddelde dichtheid is 3,15 en de hardheid is 6. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief. Gevormd in kiezelhoudend dolomitische kalksteen in contact metamorfe zones, gevormd bij relatief hoge temperaturen. Gevonden in de Crestmore steengroeve, 5 mijl NW van Riverside, Riverside Co, Californië. De naam komt van Herbert Eugene Merwin (1878-1963), Amerikaans mineraloog en petroloog, Carnegie Institute, Washington, DC, USA.

Voor extra uitleg. Klik hier.

MONTICELLIET

Klik hier.
Het mineraal monticelliet is een calcium-magnesium-silicaat met de chemische formule CaMgSiO4. Het behoort tot de nesosilicaten. Het doorzichtig kleurloze of (groen)grijze monticelliet heeft een glasglans, een witte streepkleur en een onduidelijke splijting volgens het kristalvlak. De gemiddelde dichtheid is 3,2 en de hardheid is 5. Het kristalstelsel is orthorhombisch en het mineraal is niet radioactief. Het mineraal monticelliet is genoemd naar de Italiaanse mineraloog Teodoro Monticelli (1759 - 1846). Het mineraal monticelliet komt met name voor in carbonatieten, silica-arme en carbonaat-rijke stollingsgesteenten. Het komt ook voor in skarns op het grensvlak van diorieten en het omringende gesteente. De typelocatie is de Magnet Cove, Hot Spring county, Arkansas, Verenigde Staten. Het wordt ook gevonden in de Crestmore groeve, Riverside county, Californië en in Oravit, Banaat, Roemenië.

Voor extra uitleg. Klik hier.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu.
ALLES VERWERKT? KLIK DAN PAS OP DE TOETS CONTROLEER.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN, ALS HET WOORD BESTAAT, IN HET GEOPENDE VENSTER TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
*

De chemische formule (Ce,La,Nd,Y)2Fe2+Be2Si2O10.
Genoemd naar de Finse mineraloog en scheikundige Johan Gadolin.
*

Het mineraal is een calcium-mangaan-silicaat met de chemische formule CaMn2+SiO4.
De naam van het mineraal is afgeleid van de Griekse woorden glaucos ("blauw") en chrois ("kleur").
*

Het mineraal is een hafnium-silicaat met de chemische formule HfSiO4.
Het behoort tot de nesosilicaten. De naam van het mineraal is afgeleid van de samenstelling;
het element hafnium.
*
Het mineraal is een fluor-houdend magnesium-ijzer-silicaat met de chemische formule (Mg,Fe2+)7(SiO4)3(F,OH)2.
Het behoort tot de nesosilicaten. De naam van het mineraal is afgeleid van het Griekse woord voor samen voorkomen.
*
Het mineraal is een fluor-houdend magnesium-ijzer-silicaat met de chemische formule (Mg,Fe2+)7(SiO4)3(F,OH)2.
Het mineraal behoort tot de nesosilicaten.
*

Het mineraal is een thorium-nesosilicaat met de chemische formule ThSiO4.
Het mineraal is genoemd naar de Nieuw-Zeeland–Amerikaans geoloog Colin Osborne Hutton (1910 - 1971).
*

Een sterk radioactief uraniumhoudend mineraal met de formule Pb(UO2)SiO4·H2O.
*
Het mineraal is een calcium-silicaat met de chemische formule Ca2SiO4.
Het behoort tot de nesosilicaten.Is genoemd naar de Ierse plaats Larne.
*
Klik hier.
Het mineraal is een lithium-beryllium-silicaat met de chemische formule Li2BeSiO4.
Het behoort tot de nesosilicaten. De naam van het mineraal liberiet is afgeleid van de samenstelling;
de elementen lithium en beryllium.
*

Het mineraal is een calcium-magnesium-silicaat met de chemische formule Ca3Mg(SiO4)2.
Het behoort tot de nesosilicaten.

*
Klik hier.
Het mineraal is een calcium-magnesium-silicaat met de chemische formule CaMgSiO4.
Het mineraal is genoemd naar de Italiaanse mineraloog Teodoro Monticelli (1759 - 1846).