MINERALEN - SILICATEN - NESOSILICATEN - KWARTS

ONYX
onyxstenen.jpg
Onyx komt van het Griekse woord 'onux' en betekent nagel. Deze steen behoort tot de kwartsgroep. Onyx wordt meestal geslepen tot edelsteen. Een ander mineraal dat ook tot deze familie behoort is de onyxmarmer. Deze is geelgroen, wit of bruin van kleur. Hij wordt gevonden in Noord-Afrika, Argentinië en Mexico. Onyxmarmer (albast) wordt vooral gebruikt als cabochon of om beeldjes te maken. Onyx is de steen bij uitstek om te aarden. Hij maakt ernstig en brengt evenwicht. Hij helpt ook tegen astma, piekeren, gebrek aan concentratie en het doormaken van een rouwproces. Onyx steunt ook de afwikkeling van het karma.

Voor extra uitleg. Klik hier.
Voor extra uitleg. Klik hier.ROOKKWARTS
rookkwartsstenen.jpg
Rookkwarts is een lichtbruin tot donkerbruin Bergkristal behorende tot de Kwartsgroep. De bruine 'rookkleur' heeft dit kristal zijn naam gegeven. De intensiteit van zijn kleur kan verschillend zijn en loopt van heel lichtbruin naar donkerbruin tot zelfs helemaal zwart; deze laatste variant wordt 'Morion' Kwarts genoemd. Het bruin wordt veroorzaakt door de insluitsels van Limoniet (ijzerhydroxide). Waarschijnlijk is Rookkwarts ontstaan door de inwerking van natuurlijke radio-actieve straling op Bergkristal. Ondanks de rol die radioactiviteit speelt bij het ontstaan van Rookkwarts, is dit kristal echter niet gevaarlijk.

Voor extra uitleg. Klik hier.
Voor extra uitleg. Klik hier.ROZENKWARTS
rozenkwartsstenen.jpg
Deze kwartsvariëteit dankt zijn naam aan de mooie roze kleur, die ontstaat door de aanwezigheid van mangaan. De intensiteit van de kleur is afhankelijk van de hoeveelheid mangaan die in het gesteente aanwezig is. De meeste rozenkwarts komt uit Brazilië, maar de mooiste soort komt uit Madagaskar. Men vindt ook nog rozenkwarts in Duitsland, Finland en Rusland. Bijzonder mooie stukken worden gevonden in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Namibië en Japan.

Voor extra uitleg. Klik hier.
Voor extra uitleg. Klik hier.SARDONYX
sardonyxstenen.jpg
Chemische formule SiO2+Fe, Mn, O, OH
Kleur: zwart, bruin, rood en wit.
Hardheid: 6,5 - 7.
Gemiddelde dichtheid: 2,58-2,64 kg/dm³.
Sardonyx is een kwarts-variëteit. De kleur van de steen kan licht gevlamd zwart, bruin, rood en wit gestreept zijn. Vindplaatsen zijn onder andere Brazilië, Uruguay, India en Rusland. Sardonyx hoort volgens diverse literatuur bij de sterrenbeelden Ram en Maagd.

Voor extra uitleg. Klik hier.TIJGEROOG
tijgeroogstenen.jpg
Tijgeroog wordt zo genoemd omdat de steen een lichtreflectie heeft die aan het oog van een tijger doet denken. Dit spleetvormig lichteffect heet chatoyeren of ‘kattenoogeffect’. Wanneer de steen cabochon (bol) geslepen wordt, is het prachtige kattenoogeffect het beste zichtbaar. De kleur van de steen geeft hem zijn naam: de rode soort heet Kattenoog, de blauwe Valkenoog en de gele Tijgeroog (goudgeel, goudbruin). Tijgeroog wordt vooral gevonden in Zuid-Afrika, maar ook in Australië, Myanmar, Namibië en in Californië. In de Middeleuwen werd tijgeroog gebruikt tegen het kwade oog en hekserij. Volgens de myth zou deze steen beschermen tegen misdadige handelingen, slechte invloeden en verkeerde vrienden.

Voor extra uitleg. Klik hier.
Voor extra uitleg. Klik hier.TIJGERIJZER
tijgerijzerstenen.jpg
Tijgerijzer bestaat uit een natuurlijke mix van hematiet, jasper en tijgeroog. Tijgerijzer is een gemetamorfoseerde halfedelsteen.

Meer dan 2 biljoen jaar geleden werden de afzettingslagen van deze drie materialen langzaam vermengd. De enorme druk op de oorspronkelijke kristallen resulteerde in het complexe, gestreepte patroon van de tijgerijzer. Elke steen bevat lagen van goud, zilver, bruin en rood in unieke verticale en horizontale patronen. Hoewel deze steen vele millennia oud is, werd hij heel recent op de markt ontdekt. Deze drieledige steen zou de energie van zijn drie elementen dragen. Hij zou vitaliteit stimuleren, kracht en moed geven, en frisse inspiratie geven.Tijgerijzer wordt in grote hoeveelheden gevonden in Australië maar ook in Engeland, Mexico, Brazilië en de Lake Superior (Bovenmeer) regio.

Voor extra uitleg. Klik hier.
Voor extra uitleg. Klik hier.VALKENOOG
valkenoogstenen.jpg
Naamgeving : Varisciet is genoemd naar ‘Varisca’, de Latijnse naam van het Voigtland in Duitsland en wordt uitsluitend als cabochon gebruikt Venushaar zijn draadvormige insluitsels in kwartsen. siliciumdioxyde. Een fijnvezelig, ondoorzichtig kwartsaggregaat met parallelle laagjes krokydoliet. Kleur: blauwgrijs tot blauwgroen.

Voor extra uitleg. Klik hier.
Voor extra uitleg. Klik hier.
IJZERKWARTS
ijzerkwartsstenen.jpg
IJzerkwarts is een kwartsvariëteit die bruingekleurd is. Dit komt door onzuiverheden van ijzermineralen, zoals goethiet en limoniet. Het mineraal komt op vele plaatsen over de hele wereld voor. In tegenstelling tot andere kwartsvariëteiten, wordt ijzerkwarts niet gebruikt als edelsteen, vanwege de onaantrekkelijke kleur.
MORION (kwarts) ook wel (Osiriskristal)
morionstenen.jpg
MorionMorion is een kwartsvariëteit die glanzend zwart is. Het mineraal komt vooral voor in Portugal en Kazachstan, maar ook in vele andere gebieden. Morion is eigenlijk zeer donkere rookkwarts. Diepzwarte rookkwarts wordt morion genoemd. In esoterische kringen heet morion ook wel Osiriskristal. Morion uit Schotland draagt de naam Cairngorm, naar het Schotse gebergte waar veel rookkwarts gevonden wordt. Rookkwarts is de nationale steen van Schotland. De Morion rookkwarts is dé steen om verandering te bewerkstelligen. Wil je een verslaving stoppen (snoepen, roken, gokken), dan is rookkwarts je steen. Rookkwarts helpt als je een nieuwe start (nieuwe relatie, nieuwe baan e.d.) wilt maken.
Als de oefening is verwerkt, klik je op de toets "CONTROLEER ANTWOORD". Je kan nu nog de foute antwoorden verbeteren.
*

Komt van het Griekse woord 'onux' en betekent nagel.
*
Een kwarts-variëteit.
De kleur is rookbruin tot bijna zwart, doorschijnend.
*
Een kwarts variëteit.
De kleur varieert van donkerroze tot heel licht, doorschijnend roze. Formule: SiO2 + Al, Fe, Na, Ti + (Ca, Mg, Mn).
*

Chemische formule SiO2+Fe, Mn, O, OH.
De kleur van de steen kan licht gevlamd zwart, bruin, rood en wit gestreept zijn.
*

SiO2 + FeOOH].
Ontstaat door de verkiezeling van zwartblauwe asbestvezels die crocidoliet worden genoemd.
*

Chemische formule Fe2O3 (hematiet) + [SiO2 + Fe,O,O,H] (jaspis) + [SiO2 + [SiO2 + FeOOH].
Als ruwe steen is de tijgerijzer meestal roestig rood.
*

Chemische formule
SiO2 + Na2Fe3+2Fe2+3Si8O22(OH)2. Kleur is donkerblauw. Streepkleur is wit.
*

Wordt niet gebruikt als edelsteen, vanwege de onaantrekkelijke kleur.
*
Rookkwarts is een kwarts-variëteit.
De kleur is rookbruin tot bijna zwart, doorschijnend.