Mineralen - Silicaten - Tectosilicaten - Veldspaatvervangers

Afghaniet
afghaniet.jpg
Het is een waterhoudend natrium, kalk, kalium, sulfaat, chloride, carbonaat aluminium-silicaat mineraal. Afghaniet is een veldspaatvervanger van de cancriniet groep en typisch optreedt met de sodaliet groep mineralen. Het is blauw tot kleurloos, meestal grote kristallen in de een zeshoekig kristal systeem. Het heeft een Mohs hardheid van 5,5 tot 6 en een dichtheid van 2,55 tot 2,65. De brekingsindex waarden gaan van nω = 1,523 en nε = 1,529. Het heeft een richting van perfecte splijting en vertoont conchoidal breuk. Het fluoresceert een fel oranje.
Het werd ontdekt in 1968 in de Lapis lazuli-Mine, Sar-e-Sang, provincie Badakhshan, Afghanistan en ontleent zijn naam aan dat land. het is ook beschreven vanuit plaatsen in Duitsland, Italië, Pamir, Tadzjikistan, In de buurt van het Baikalmeer in Siberië, New York en Newfoundland. Het komt in kleine of secundaire aders in lazuriet kristallen in de Afghaanse plaats en in gewijzigde kalksteen xenoliths binnenin puimsteen in Pitigliano, Toscane, Italië.

Voor meer uitleg, klik op AFGHANITE (Engels) of AFGHANITE (Engels).

Crancriniet
cancriniet.jpg
Cancriniet is een complex carbonaat en silicaat van natrium, calcium en aluminium. Het is geclassificeerd als een lid van de Veldspaatvervangers; alkalimetaal halogeniden veldspaat die arm zijn aan silica. Geel, oranje, roze, wit of zelfs blauw, het heeft een glazige of parelglans, Een hardheid van 5-6 en een ongelijke conchoidale fractuur. Het is ongebruikelijk onder de silicaat mineralen maar het reageert met zoutzuur, een gevolg van de bijbehorende carbonaat ionen. Gevonden oorspronkelijk in 1839 in de Oeral en vernoemd naar Georg von Cancrin, een Russisch Minister van Financiën.Voor meer uitleg, klik op CANCRINITE (Engels) of CANCRINITE (Engels).

Davyn
davyn.jpg
Het kleurloze of witte davyn heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is perfect. De gemiddelde dichtheid is 2,47 en de hardheid is 6. Het kristalstelsel is hexagonaal en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray-waarde volgens het American Petroleum Institute is 98,33.

Voor meer uitleg, klik op DAVYNE (Engels) of DAVYNE (Engels).

Haüyn of haüyniet
hauyn.jpg
Het is een veldspaatvervanger en een lid van de sodaliet groep. Haüyn kristalliseert in de isometrische systeem vormen. Is doorschijnend en heeft typisch glazige kristallen met zeer variabele kleur (blauw, wit, grijs, geel, groen, roze). Het heeft een Mohs hardheid van 5 tot 6 en een dichtheid van 2,4 tot 2,5. Haüyn werd voor het eerst beschreven in 1807 van de monsters Vesuvius Mount Somma, Italië. Het werd vernoemd naar de Franse kristallograaf, Rene Just Haüy (1743-1822). Het komt voor in silica-deficiënte stollingsgesteenten in een grote verscheidenheid van locaties.Voor meer uitleg, klik op HAUYNE (Engels) of HAUYNE (Engels).

Helviet
helviet.jpg
Het grijze, geelgroene, gele, bruingele of bruine helviet heeft een glasglans, een grijswitte streepkleur en de splijting is onduidelijk. De gemiddelde dichtheid is 3,26 en de hardheid is 6 tot 6,5. Het kristalstelsel is isometrisch en het mineraal is niet radioactief. De naam van het mineraal helviet is afgeleid van het Griekse helios, dat "zon" betekent. Het is zo genoemd, vanwege de zongele kleur die het mineraal kan aannemen. Zoals andere berylliumhoudende mineralen, komt helviet voornamelijk voor in pegmatieten. Het wordt ook gevormd in skarns (gesteente, bestaande uit kalksteen en silicaten, dat ontstaat uit carbonaten die in aanraking komen met magma) en hydrothermaal verweerde gesteenten. De typelocatie is de Schwarzenberg en Breiterbrunn in Duitsland.


Voor meer uitleg, klik op HELVITE (Engels) of HELVITE (Engels).

Kalsiliet
kalsiliet.jpg
Het kleurloze, witte of grijze kalsiliet heeft een glas- tot vetglans, een witte streepkleur en de splijting is onduidelijk. De gemiddelde dichtheid is 2,6 en de hardheid is 6. Het kristalstelsel is trigonaal en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 351,79. De naam van het mineraal kalsiliet is afgeleid van de samenstelling; de elementen kalium, aluminium en silicium. Kalsiliet komt voornamelijk voor in silica-arme stollingsgesteenten en nefelien-houdende metamorfe gesteenten. De typelocatie is de Kyambogo krater in het Bynyaryguru veld, Lake Mafuru, Uganda.

Voor meer uitleg, klik op KALSILITE (Engels) of KALSILITE (Engels).

DE SLEEPOEFENING WERKT NIET OP SOMMIGE TABLETS! MAAK DAN VOLGENDE OEFENING. Klik hier.

Combineer een element links met een element rechts. Indien je niet onmiddellijk bij de gepaste uitdrukking geraakt, plaats dan eerst je antwoord zo dicht mogelijk bij de juiste uitdrukking. Scroll vervolgens. Herhaal desnoods deze handelswijze tot uitdrukking en antwoord links op het scherm te zien zijn. Pas dan sleep je het antwoord naar de juiste uitdrukking. Als de oefening is verwerkt, klik je op de toets CONTROLEER. Je kan nu nog de foute antwoorden verbeteren.