De planeet Mars

mars.gif
Mars is de vierde planeet vanaf de Zon. De planeet is genoemd naar Mars, de Romeinse oorlogsgod, omdat hij een bloedrode kleur heeft. Dit wordt veroorzaakt door het roestige ijzer in de Marsiaanse bodem. Eigenlijk heeft Mars meer met de Aarde gemeen dan Venus: de dagen duren ongeveer even lang (op Mars zo'n 41 minuten langer), er is een atmosfeer, Mars heeft bergen, vulkanen, poolkappen die met de seizoenen groeien of krimpen, en rivierbeddingen. De rivierbeddingen zijn op Mars alleen drooggevallen en al het water zit nu in de poolkappen en misschien wel onder het oppervlak van Mars.
Mars roteert om een as die 25,2 graden is gekanteld. Hierdoor ondervindt Mars, net als de Aarde seizoenen, zij het dat ze op Mars bijna twee keer zo lang duren, aangezien de planeet in 687 dagen rond de Zon gaat.
Mars heeft een enorme (dode) vulkaan, de Olympus Mons. Deze vulkaan is drie keer hoger dan de Mount Everest, de hoogste berg op Aarde, en is, voorzover bekend, in het zonnestelsel onovertroffen. Hij heeft een krater van maar liefst 80 km breed. Verder heeft Mars een groot ravijnenstelsel, de Valles Marineris, genoemd naar de Mariner verkenners die het ontdekten. Het ravijnenstelsel is op sommige plaatsen maar liefst 7 km diep en het is meer dan 4800 km lang!
De planeet wordt al lang door mensen onderzocht. In 1877 tekende de Italiaanse astronoom Schiaparelli een netwerk van lange, dunne strepen op zijn marskaart, die hij had gemaakt via telescopische waarnamingen. De Amerikaan Percival Lowell raakte ervan in de ban en nam aan dat de 'kanalen' waren gegraven door Marsbewonders, die de planeet voor uitdroging wilde behoeden. Vele mensen geloofde hem. Veel later kwam men er achter dat de kanalen helemaal niet bestaan. Waarschijnlijk was het gewoon gezichtsbedrog.
Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Phobos is 28x20 km en Deimos 16x10 km. Phobos draait in zo'n 8 uur rond Mars, terwijl Deimos er ruim 30 uur over doet. Verder heeft Phobos een enorme krater, Stickney, die een groot deel van zijn oppervlak beslaat.

stickney.jpg


De Stickneykrater, de grootste inslagkrater op het Marsmaantje Phobos, is vernoemd naar Chloe Angeline Stickney Hall, wiskundige en getrouwd met sterrenkundige Asaph Hall. Asaph Hall ontdekte beide maantjes van de Rode Planeet in 1877. Met een doorsnede van ruim 9 km is de Stickneykrater bijna half zo groot als Phobos zelf — zó groot dat de botsing die de krater sloeg het piepkleine maantje waarschijnlijk bijna uiteen deed spatten.









Gemiddelde afstand tot de Zon228 miljoen km
Omwentelingstijd687 Aardse dagen
Omwentelingsssnelheid24.1 km/sec
Rotatie24 uur en 37 minuten
Diameter6787 km
Gemiddelde oppervlaktetemperatuur-63°C
Massa (Aarde = 1)0.107
Zwaartekracht (Aarde = 1)0.38
Askanteling25,2°
Manen2


hellas_basin_topo.jpg
Hellas Planitia of Hellas Bassin is een groot, min of meer rond inslagbassin (krater) in het hoogland op het zuidelijk halfrond van Mars. Het ligt rond 42,7° Zuiderbreedte, 70,0° Oosterlengte. Met een diameter van omstreeks 2300 km is het de grootste inslagstructuur op Mars. Het uitgeworpen materiaal kan de Verenigde Staten met een gelijkmatige laag van 3,5 km bedekken. Het bassin is waarschijnlijk gevormd door inslag van een grote asteroïde tijdens de laatste periode van zware bombardementen van het zonnestelsel, meer dan 3,9 miljard jaar geleden. Het hoogteverschil tussen de rand en de bodem bedraagt ongeveer 9 km. De diepte van de krater - ongeveer 7 km onder het standaard topographische datumniveau van Mars - verklaart de atmosferische druk op de bodem: 1155 Pa (11,55 mbar). Dit is 89% meer dan de druk op het topografische datumniveau (610 Pa, of 6,1 mbar) en boven het tripelpunt van water. Dit wijst erop dat vloeistof voor kan komen bij een temperatuur boven 0 °C. Ten noordoosten ligt het vulkanische complex Hadriaca Patera. Enkele uitstroomkanalen lopen door tot in Hellas. Beelden van de Mars Orbiter Camera tonen geulen in twee van die kanalen: Dao Vallis en Reull Vallis. Deze liggen laag genoeg om vloeibaar water te kunnen bevatten rond de middag op Mars.




Gegevens over de planeet Mars

Zie Wikipedia. Klik hier.
Zie Volkssterrenwacht Uranus. Klik hier.
Zie Aeronomie. Klik hier.
Zie Sterrenkunde. Klik hier.
Zie kennislink. Klik hier.

Oppervlaktekenmerken op Mars
Alba Patera (breedte 40,1° N, lengte 109,8° W). Klik hier.
Aram Chaos, rond 2.6°N, 21.5°W. Klik hier.
Ares Vallis (10,4° N, 25,8° W). Klik hier.
Arabia Terra is een groot hoogland op het noordelijk halfrond bij de evenaar van Mars. Klik hier.
Ascraeus Mons is de meest noordelijke van drie vulkanen (algemeen bekend als Tharsis Montes) op de Tharsis bult bij de evenaar van de planeet Mars. Klik hier.
Arsia Mons is een schildvulkaan op de planeet Mars. Klik hier.
Cydonia, vlakte met tafelbergen, onder meer het zogenaamde gezicht op Mars. Klik hier.
Elysium Mons is een vulkaan op Mars gelegen in de vlakte Elysium Planitia, op 25°N, 213°W. Klik hier.

Ruimtevluchten naar Mars. Klik hier.
Nog gegevens over de planeten en over Mars. (NASA, Engels). Klik hier.

Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.