De planeet Saturnus en zijn manen

Saturnus. Klik hier.
Manen van Saturnus. Klik hier.
Saturnus. Klik hier.
Planetaire ringen. Klik hier.

Saturnus
Saturnus is de tweede grootste planeet. Alleen Jupiter is groter. Saturnus heeft zeven dunne, platte ringen. De ringen bestaan uit talrijke smalle ringetjes, die zijn opgebouwd uit deeltjes van ijs. Jupiter, Neptunus en Uranus zijn de enige bekende andere planeten die ringen hebben. Hun ringen zijn veel zwakker dan die rond Saturnus.
Saturnus diameter aan de evenaar is ongeveer 74.900 mijl (120.540 kilometer), bijna 10 keer die van de Aarde. De planeet kan gezien worden vanaf de Aarde met het blote oog, maar niet de ringen. Saturnus is de verste planeet vanaf de Aarde waar de oude astronomen vanaf wisten. Zij noemden de planeet naar de Romeinse god van de landbouw.
Saturnus reist rond de zon in een elliptische (ovale) baan. De afstand van de zon varieert van ongeveer 941.070.000 mijlen (1.514.500.000 km) op haar verste punt tot ongeveer 840.440.000 mijlen (1.352.550.000 kilometer) op haar dichtste punt. De planeet draait in ongeveer 10.759 aardse dagen, of ongeveer 29 1/2 aardse jaren rond de zon. de Aarde heeft 365 dagen, of een jaar nodig.

Omwenteling
De as van Saturnus is niet loodrecht (in een hoek van 90 graden) om het pad van de planeet rond de Zon. De as kantelt in een hoek van ongeveer 27 graden van de loodlijn positie.
Saturnus draait sneller dan de andere planeten , behalve Jupiter. Saturnus draait rond zijn as in slechts 10 uur 39 minuten, vergeleken met ongeveer 24 uur, of een dag , voor de Aarde. De snelle rotatie van de planeet Saturnus veroorzaakt aan verdikking op zijn evenaar en is platter bij de polen. De diameter van de planeet is 8.000 mijl (13.000 kilometer) op de evenaar groter dan tussen de polen.

Oppervlakte en sfeer
De meeste wetenschappers denken dat Saturnus een gigantische gasbol is en dat er geen vast oppervlak is. Echter, de planeet lijkt een warme vaste kern van ijzer en rotsachtig materiaal te hebben. Rond dit dichte centrale deel is een buitenste kern die waarschijnlijk bestaat uit ammoniak (NH3), methaan (CH4) en water (H2O). Een laag van sterk gecomprimeerd, vloeibaar metallisch waterstof rond de buitenste kern. Boven deze laag ligt een regio die bestaat uit waterstof en helium (He) in een viskeuze vorm.

Temperatuur
De schuine stand van de as van Saturnus zorgt ervoor dat de zon ongelijke warmte geeft op het noordelijke en zuidelijke halfrond van de planeet, wat resulteert in seizoenen. Elk seizoen duurt ongeveer 7 1/2 aardse jaren. Op Saturnus is de temperatuur altijd veel kouder dan op de Aarde, want Saturnus is zo ver van de zon. De temperatuur op de top van Saturnus wolken is gemiddeld -285 graden F ( -175 graden C). De temperaturen onder Saturnus wolken zijn veel hoger dan die aan de bovenkant van de wolken. De planeet geeft 2 1/2 maal zoveel warmte af als zij ontvangt van de zon. Veel astronomen geloven dat er veel van de interne warmte van Saturnus komt uit energie die wordt opgewekt door het langzaam zinken van helium door de vloeibare waterstof in het binnenste van de planeet.

Dichtheid en massa
Saturnus heeft een lagere dichtheid dan de andere planeten. De planeet is slechts ongeveer een tiende zo zwaar als de aarde en ongeveer tweederde zo dicht als water. Dat wil zeggen, dat een deel van Saturnus veel minder zou wegen dan een gelijk deel van de Aarde, en zou drijven in water. Hoewel Saturnus een lage dichtheid heeft, is haar massa groter dan de andere planeten, behalve Jupiter. Saturnus is ongeveer 95 keer zo zwaar als de Aarde. De zwaartekracht is iets hoger op Saturnus dan op Aarde. Een voorwerp van 100 kg op Aarde zou ongeveer 107 kilo wegen op Saturnus.

Ringen
De ringen van Saturnus draaien ter hoogte van de evenaar rond de planeet. Ze raken Saturnus niet. Zoals Saturnus draait om de Zon, de ringen draaien in dezelfde hoek rond de evenaar als de planeet rond de Zon.
De zeven ringen van Saturnus bestaan uit duizenden smalle ringetjes. De ringen zijn samengesteld uit miljarden stukjes ijs. Deze ijsdeeltjes variëren in grootte van stofdeeltjes tot brokken van meer dan 10 voet (3 meter) in diameter. De grote ringen van Saturnus zijn zeer breed. De buitenste ring heeft een spanbreedte van 180.000 mijl (300.000 kilometer). De ringen van Saturnus zijn zo dun dat ze niet gezien kunnen worden wanneer zij in directe lijn met de aarde staan. Ze variëren in dikte van ongeveer 660 tot 9800 voet (200 tot 3.000 meter). Een ruimte scheidt de ringen van elkaar. Elk van deze hiaten is ongeveer 2.000 mijl (3.200 kilometer) of meer in de breedte. De donkere kant van de ringen van Saturnus werd gefotografeerd door de Voyager 1.
De ringen van Saturnus werden ontdekt in het begin van 1600 door de Italiaanse astronoom Galileo. In 1656, na het gebruik van een meer krachtige telescoop, beschreef Christiaan Huygens, een Nederlandse astronoom, een dunne, platte ring rond Saturnus. Huygens dacht dat de ring bestond uit een massieve plaat van onbekend materiaal. De in 1675 geboren Giovanni Domenico Cassini, een Italiaans- Franse astronoom, kondigde de ontdekking van twee afzonderlijke ringen aan. Latere waarnemingen van Saturnus resulteerde in de ontdekking van meer ringen. De andere ringen werden ontdekt in 1980.

Satellieten
Saturnus heeft 25 satellieten die ten minste een diameter van 6 mijl (10 kilometer ) hebben en een aantal kleinere satellieten. De grootste satelliet van Saturnus, Titan, heeft een diameter van ongeveer 3.200 mijl (5,150 kilometer) en is dus groter dan de planeet Mercurius. Titan is een van de weinige satellieten in het bekende zonnestelsel die een atmosfeer heeft. De atmosfeer bestaat grotendeels uit stikstof (N).
Veel van de Saturnus satellieten hebben grote kraters. De satelliet Mimas heeft een krater die ongeveer een derde van de diameter van de satelliet heeft. Een andere satelliet, Lapetus, heeft een zonnige en een donkere kant. De zonnige kant van deze satelliet geeft ongeveer 10 keer zoveel zonlicht als de donkere kant.
Nog over de maan Mimas. Klik hier.

Vluchten naar Saturnus
Pioneer 11, die in 1973 gelanceerd werd, vloog na zijn passage van Jupiter verder naar Saturnus en bereikte als eerste sonde de geringde planeet op 1 september 1979. Daar mat ze onder andere het magnetisch veld van de planeet en nam ze spectaculaire foto's van de ringen.
Voyager 1 en Voyager 2
De Voyager-ruimtetuigen vlogen voorbij Saturnus in november 1980 en augustus 1981. Ze stuurden zeer gedetailleerde gegevens terug over de samenstelling van de atmosfeer en de magnetosfeer van Saturnus, en uiteraard ook een hele reeks foto's.
Cassini-Huygens Klik hier en Klik hier.
Momenteel bevindt de onbemande Saturnusverkenner Cassini zich in een baan om Saturnus. Hij werd in 1997 gelanceerd, en kwam op 1 juli 2004 in een baan om Saturnus. Aan boord bevond zich toen ook de sonde Huygens die inmiddels een duik gemaakt heeft in de atmosfeer van Titan, een van de manen van Saturnus.


BRON: Andere auteurs (Saturnus en zijn manen)
Klik hier.
Klik hier.
Klik hier.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu.
ALLES VERWERKT? KLIK DAN PAS OP DE TOETS CONTROLEER.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN, ALS HET WOORD BESTAAT, IN HET GEOPENDE VENSTER TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
*
In ons zonnestelsel is de planeet Saturnus van af de
zon vertrekkende
*
De gasreus Saturnus noemt men ook een
*
Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god van de
*
Saturnus is al sinds de
*
Evenals de planeet Saturnus is de zaterdag (Saturni dies = dag van Saturnus)
*
In het centrum van Saturnus bevindt zich een
*
Rond de rotsachtige kern van Saturnus is er een mantel
*
Rond de mantel van Saturnus is er een laag
*
De temperatuur in de kern van Saturnus bedraagt
*
Als gevolg van het Kelvin-Helmholtz mechanisme straalt Saturnus meer energie uit
*
De energie-uitstraling op Saturnus wordt versterkt door de wrijvingswarmte die vrijkomt wanneer
*
Het Kelvin-Helmholtzmechanisme is een astronomisch effect dat optreedt als het oppervlak
*
Als gevolg van de snelle rotatie van Saturnus (10h 14m aan de evenaar, 10h 41m
op hogere breedtegraden) is de planeet
*
Het verschil tussen diameter tussen de polen en de evenaar bedraagt op Saturnus
*
De rotatie van Saturnus bedraagt 10h 14m aan de evenaar,
*
De gemiddelde dichtheid van Saturnus
*
Als men een bak met water zou hebben waar de planeet Saturnus in zou passen,
*
De atmosfeer van Saturnus bestaat voor meer dan 93% uit waterstof en voor iets
*
In de atmosfeer van Saturnus komen sporadisch methaan, waterdamp, ammoniak,
ethaan, propaan,
*
Saturnus heeft geen duidelijk planeetoppervlak, maar wetenschappers gebruiken als
referentiepunt het punt waar de druk gelijk is aan 1 bar.
*
Op Saturnus waaien harde stormen, nabij de evenaar bereiken ze in de bovenlagen
van de atmosfeer
*
De laatste inzichten in verband met de ringen rond Saturnus zijn dat het een stelsel is van
talloze minieme, afzonderlijke ringen met smalle,
*
De ringen rond Saturnus zijn gemiddeld slechts zo'n 20 meter dik en bestaan
*
Doordat Saturnus' equatoriale vlak 2 maal per saturnusjaar (30 aardse jaren) de onze kruist,
verdwijnen elke 15 jaar de ringen
*
De duidelijk waarneembare ruimte tussen de A- en B-ring van Saturnus is bekend als de
Cassinischeiding (4650 km breed) en
*
De Saturnus maan Mimas heeft een lage dichtheid (1,17).
Het ijs is een aanwijzing dat de maan voor een groot deel uit bevroren water bestaat,
*
Het meest opvallende kenmerk van de Saturnus maan Mimas is een grote inslagkrater,
genaamd Herschel. De krater heeft
*
De Enckescheiding, is een waargenomen scheiding
*
De Enckescheiding scheiding bevindt zich op een afstand van 133.580 kilometer vanaf
het binnenste punt van Saturnus,
*
Binnen de Enckescheiding scheiding bevindt zich de maan
*
De Maxwellscheiding is

*
De Keelerscheiding is een kleine scheiding in de A-ring van de ringen van Saturnus, die slechts
ongeveer 42 kilometer breed is en zich op een afstand van 136.500 km bevindt
*
De Saturnusmaan Daphnis heeft een baan in de Keelerscheiding
*
Rond Saturnus draaien 65 natuurlijke
*
De afstand van Saturnus tot de zon bedraagt gemiddeld 1.427.000.000 kilometer. Dat is bijna
*
Aangezien een jaar op de planeet Saturnus bijna 30 aardse jaren duurt, gaan er bijna 25.000
*
De druk op de maan Titan bedraagt ongeveer
*
Net als op Aarde bestaat de dampkring van de maan Titan voornamelijk
*
Het oppervlak van de maan Titan bestaat uit
*
Net zoals op Aarde bestaat er op Titan vloeistof-erosie,
*
De maan Mimas bestaat grotendeels uit schoon waterijs,
*
De maan Enceladus vertoont
*
De maan Tethys is meer dan
*
Net als Tethys is Dione grotendeels zwaar bekraterd, met
*
De enige opvallende kenmerken van de maan Rhea zijn grote rillen, die erop wijzen
*
Het buitenste van de regelmatige maantjes van Saturnus is