MENSELIJK LEEFMILIEU. Richting in de ruimte.

Zich oriënteren met behulp van de zon, de poolster, het kompas, de kaart.

Extra uitleg over het begrip windstreek! Klik hier.

Extra uitleg over de poolster! Klik hier.

Extra uitleg over het kompas! Klik hier.

Extra uitleg over de zon! Klik hier.


Oriënt (oosten)
Met het Oosten wordt het gedeelte van de wereld bedoeld, dat ten oosten van Europa ligt, dat wil zeggen Azië. Men onderscheidt daarin:

het Nabije Oosten
het Midden-Oosten
het Verre Oosten

In de loop van de tijd is er een verschuiving van betekenis opgetreden. Het Nabije Oosten, dat wil zeggen Turkije en Israël, de landen die aan de Middellandse Zee grenzen, worden tegenwoordig, onder invloed van wat het Midden-Oostenconflict is gaan heten, aangeduid met het Midden-Oosten, met name Israël.

Werd India oorspronkelijk ook tot het Midden-Oosten gerekend, tegenwoordig wordt het veelal aangeduid met het Subcontinent.

Het begrip het Nabije Oosten wordt nog nauwelijks gebruikt, behalve door historici en archeologen.

In de culturele en historische betekenis had de term oorspronkelijk betrekking op oostelijk deel van de ooit bekende wereld, dat wil zeggen het nabije deel van Azië en Oost-Europa. Inmiddels is deze term minder populair dan zijn antagonisme het Westen. Nu er meer over het Oosten bekend is, wordt vaker in meer preciezere geografische termen gesproken: Oost-Europa, het Midden-Oosten / het Nabije Oosten en het Verre Oosten.

In het Romeinse Rijk bestond er al verschil tussen het Westelijke, Latijnse deel en het door Grieken gedomineerde Oostelijk deel. De splitsing van het Romeinse Rijk in 395 in het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk alsmede het Grote Schisma van 1054 versterkten het verschil tussen Oost en West.

Met de verspreiding van het christendom in Europa werd het verschil tussen het Westen en het Oosten uitgebreid naar de rest van Europa. Zo worden Russen en Bulgaren (beiden tot het christendom bekeerd vanuit Constantinopel) bij het Oosten gerekend, terwijl Ieren en Zweden bij het Westen horen.

DEZE OEFENING IS HOOFDLETTERGEVOELIG
Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"

Oriënteren


Met een kompas kan men nauwkeuriger werken. De blauwe punt van de naald wijst steeds naar het noorden. De tussenrichtingen zijn N.W., N.O., Z.W., Z.O. Om heel nauwkeurig te zijn moet je rekening houden met een kleine afwijking.


EEN JUISTE ORIENTATIE MET EEN KOMPAS

De kompasnaald geeft bij ons niet precies de richting van de noordpool aan, maar wijst naar het magnetische noorden, dat ongeveer 3 graden ten westen van de noordpool ligt.




Blijf met je kompas ook steeds uit de buurt van stalen voorwerpen, motoren enz.. want ijzer en elektriciteit beïnvloeden de kompasnaald. Als je met kompas en kaart werkt, leg je de bovenkant naar het noorden. Maar ook zonder kompas kun je de kaart oriënteren volgens het verloop van een weg of door ze op twee punten te richten.
De 4 hoofdrichtingen kun je onthouden door volgende zin: NOOIT Oorlog Zonder Wapens!


ZICH ORIENTEREN MET EEN UURWERK

Met een uurwerk en de zon kan men zich ook oriënteren. Als je de kleine wijzer naar de zon richt, vind je het zuiden halfweg tussen de kleine wijzer en het getal 12. Dat geldt voor de landen die de werkelijke zonnetijd volgen.




Onze uurwerken lopen in de winter echter een uur en in de zomer twee uur voor. Dus moet je in de winter werken met de hoek tussen de kleine wijzer en het getal 1 en in de zomer met de hoek tussen de kleine wijzer en het getal 2.


ZICH ORIENTEREN MET DE ZON EN DE POOLSTER

Op de kaart moet men de richting kunnen aangeven: NOORD, ZUID, OOST, WEST. Het zoeken van deze richtingen noemt men oriënteren. Dat woord is afgeleid van oriënt (oosten). Op het terrein kan men de zon als gids nemen. De zon staat 's middags in het zuiden. Kijkt men om 12 uur zonnetijd (13 uur in België in de winter, 14 uur in de zomer) naar de zon, dan ligt het zuiden voor je, het noorden achter je, links het oosten en rechts het westen.




Bij een heldere sterrennacht zal de poolster je het noorden aanwijzen. Je zoekt eerst het sterrenbeeld de GROTE BEER. Wanneer je de afstand tussen de sterren A en B vijfmaal verlengt in de aangegeven richting, ontdek je de poolster. De stand op bijgevoegde figuur is die voor september-oktober om 21 uur.