Landbouw in België

De onderstaande kaart geeft weer welke landbouwvormen er in België voorkomen en waar men aan deze soort landbouw doet.



Intensieve veeteelt in België
Intensieve veeteelt gebeurt op voedselarme gronden. Deze gronden geven niet genoeg rendement om er een graan of boomgewas op te telen. De intensieve veeteelt in België komt vooral voor in Oost-, en West-Vlaanderen. Dit kunnen we afleiden uit nevenstaande afbeelding. Deze afbeelding geeft het aantal varkens per gemeente weer. De intensieve veeteelt in België wordt vooral gebruikt als voedsel bron. Vooral varkens en kippen worden in grote stallen verzorgd en gevoed om daarna geslacht te worden. Andere dieren die in deze teelt voorkomen zijn kalkoenen, parelhoenen, eenden en ganzen. De verzamelnaam voor deze dieren zijn hokdieren. De boer die aan intensieve veeteelt doet moet kapitaal krachtig zijn. Investeringen in machines, gebouwen en grondstoffen behoren tot de teelt. Gelukkig voor de investeerder brengt de veeteelt veel op per hectare.

Akkerbouw
De commerciële akkerbouwbedrijven hebben zich gevestigd op zeer vruchtbare gronden. Dat is ook nodig, want zonder een vruchtbare grond, zal er ook een geringe oogst zijn en dat kan een landbouwbedrijf zich niet veroorloven. De bodem is dus van levensbelang. De meest vruchtbare gronden zijn leemgronden. Daarom vestigen akkerbouwbedrijven zich in de leemstreek. Commerciële akkerbouwbedrijven in België zullen voornamelijk voedergewassen telen. In België vinden we voornamelijk de productie van tarwe en suikerbieten terug. Er wordt ook voornamelijk meer wintertarwe geteeld dan zomertarwe, omdat het rendement van wintertarwe hoger ligt dan zomertarwe. Het rendement wordt uitgedrukt in kg/ha.
Opmerking: In België zie je ook veel maïs op de akkers. Deze maïs wordt vooral gebruikt als voedergewas voor het vee. Deze worden dan ook op minder vruchtbare gronden geteeld.
België hoort, net zoals Europa en Noord-Amerika, bij de best ontwikkelde landen. De Belgische landbouwer wordt beschouwd als vrij kapitaalkrachtig en kan zich dus machines en installaties permitteren. Vandaar dat men de mogelijkheid heeft om zijn activiteiten te commercialiseren. Hij kan meer produceren dan iemand in een ontwikkelingsland. Die heeft gewoonweg de middelen niet om dat de doen. Daar gebeurt alles ook via handenarbeid, in tegenstelling tot het machinale hier bij ons. Landbouwbedrijven die aan akkerbouw doen en die volledig hierop willen overleven, moeten ook wel voldoende groot zijn. Dat kan misschien soms wel een probleem zijn in verband met de grootte van de akkergronden. In de leemstreek beschikt men over een groot landbouwoppervlak. De opbrengst per ha akkerbouw is niet zo hoog, maar door de grootte kan men de akkerbouw wel rendabel maken! De hoge scholingsgraad zorgt ervoor dat de landbouwer zijn beroep goed kent! Hierdoor zal hij veel efficiënter kunnen werken. Zo zal hij beter een misoogst kunnen voorkomen, bij slecht weer of natuurrampen of ziektekiemen in de planten.

Gemengde landbouw
Gemengde landbouwbedrijven bestaan uit meerdere landbouwvormen. Het kan zijn dat het landbouwbedrijf zowel aan akkerbouw doet als aan veeteelt. Het kan ook zijn dat ze tuinbouw combineert met akkerbouw en/of veeteelt. De oorzaken van de keuze om een gemengd landbouwbedrijf op te richten, kan liggen aan de bodem en aan menselijke factoren. In vele gebieden komen gemengde bodemtypen voor. Bijvoorbeeld klei geschikt voor akkers en zand geschikt voor weiden. Vele gemengde landbouwbedrijven specialiseren zich in veeteelt en telen voedergewassen op akkers. Gemengde landbouwbedrijven kan men overal in België terugvinden. Elk landbouwbedrijf dat meerdere landbouwvormen hanteert, is een gemengd bedrijf. In het Zuiden van het land zal men deze gemengde landbouwvorm veel minder aantreffen. Gewassen als tarwe en suikerbiet worden vooral door akkerbouwbedrijven geteeld. Dit gebeurt op vruchtbare bodems.
De meeste gemengde landbouwbedrijven zijn gelegen op minder vruchtbare bodems. Men zal op deze minder vruchtbare bodems vooral voedergewassen telen. Daarnaast legt men op de minst vruchtbare gronden weiden en serres aan. De bodem is bepalend voor de landbouwvorm. Op de meer vruchtbare gronden zal men aan akkerbouw doen. De weinig vruchtbare bodems worden gebruikt voor veeteelt. In de dichtbevolkte gebieden, waar er minder ruimte is voor landbouw, zal men ook sneller aan gemengde landbouw doen. Hier komt een mix van veeteelt, akkerbouw en/of tuinbouw wel vaker voor.

Belgische landbouw in cijfers.
(2018)Klik hier.
(2022)Klik hier

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu.
ALLES VERWERKT? KLIK DAN PAS OP DE TOETS CONTROLEER.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN, ALS HET WOORD BESTAAT, IN HET GEOPENDE VENSTER TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
*
De bebouwbare oppervlakte van een dorp min de woeste gronden is de
*
Een industriegewas dat tevens een voedergewas is
*
Tarwe is een
*
Aardbeien en sla zijn
*
rapen zijn een
*
Een landbouwbedrijf dat verschillende gewassen kweekt doet aan
*
Een landbouwbedrijf dat slechts één gewas teelt doet aan
*
Een landbouwbedrijf dat aan akkerbouw en aan veeteelt doet is een
*
Op onderstaande foto is de bewoning

*
Op onderstaande foto is de bewoning

*
Zie onderstaande foto! In de Kempen vindt men het hoevetype.

*
Zie onderstaande foto! In Haspengouw vindt men het hoevetype.

*
Zie onderstaande foto! In de polders vindt men het hoevetype.

*
Op onderstaande foto ziet men langs de straten

*
Waalse landbouw in vogelvlucht. Klik hier.
Soorten landbouwbedrijven in Wallonië (2021).
Procent akkerbouw?
*
Waalse landbouw in vogelvlucht. Klik hier.
Soorten landbouwbedrijven in Wallonië (2021).
De Waalse pluimveestapel bedroeg in 2021
*
Landbouw. Aalst. Oppervlakte gebruikte door landbouw in Aalst.
*
Lanbouw Hasselt. De grootste oppervlakte gaat naar

*
Een landbouwer koopt aan:
*
Een landbouwer verkoopt:
*
Een landbouwer investeert in:
*
Vakkennis van landbouwer heeft betrekking op:
*
Sommige boerderijen en kastelen zijn omgebouwd tot:
*
Sommige boerderijen hebben alleen maar stallen, zoals bv.
*
Een kleine groep van huizen vormen op het platteland een
*
Een akker waarvan de lengte meerdere malen groter dan
de breedte noemt men een
*
Een castrale mote is een versterkte woonplaats en het agrarisch
exploitatiecentrum
*
Een zandheuvel in moerassig gebied, of zandige opduiking in een
depressie of alluviale vlakte van een rivier noemt men een.
*
De groene pleinen in het dorp, omringd door bewoning, waarop het vee werd
verzameld vooraleer of nadat de gemeenschapsherder ze naar of van de
woeste gronden (veld) terugbracht.
*
De hoger gelegen en dus drogere gronden werden vaak als akkerland
gebruikt. In Vlaanderen spreekt men ook over een