Geologische begrippen (deel 7a)

Evolutie van de mens. Klik hier en Tijdlijn van de menselijke evolutie. Klik hier.
Enkele-oorspronghypothese. Klik hier en Multiregionaal model. Klik hier






eonEraPeriodeTijdvakEvolutieve ontwikkeling van de organismen
FanerozoïcumCenozoïcumQuartairHoloceen
Grote zoogdieren, zoals mammoet, bizon en Ierse eland, sterven uit. Dodo uitgeroeid. Culturele ontwikkeling van de moderne mens
Pleistoceen
Opkomst, ontwikkeling en verdwijnen van verschillende soorten mensen. 200.000 jaar geleden: ontstaan van de moderne mens. Aanwezig: holenbeer, mammoet, wolharige neushoorn.
NeogeenPlioceen
Huidige flora van het gematigde klimaat in Europa. Verschillende voorlopers van de moderne mens. Grote zoogdieren.
Mioceen
Ontwikkeling van graslanden ten koste van bossen. Grote opkomst van zoogdieren en haaien. Mensapen en misschien 6-7 miljoen jaar geleden eerste voorouders van de mens.
PaleogeenOligoceen
Ontwikkeling van paardachtigen en andere moderne zoogdieren. Baleinvissen. Mensapen in Afrika.
Eoceen
Bomen, struiken en kruidachige planten. Eerste grassen. Ontstaan van de voorouders van de paarden (Hyracotherium). Ontwikkeling van de walvis uit een landzoogdier. Verdere ontwikkeling van zoogdieren en van aapachtige voorouders.
Paleoceen
Moderne planten; tropische regenwouden zonder grassen. Dinosauriërs sterven uit. Eerste Aapachtige voorouders. Geleidelijke ontwikkeling van iets grotere zoogdieren. Opkomst van slangen, slakken en tweekleppige weekdieren.




eonEraPeriodeEvolutieve ontwikkeling van de organismen
Fanerozoïcum
MesozoïcumKrijt
Ontwikkeling van planten met bloemen. Grote reptielen verdwijnen geleidelijk: Dinosauriërs. Verschijnen van echte vogels, slangen, salamanders, buideldieren, insecteneters, spitsmuisachtige zoogdieren. Uitsterven van ammonieten en belemnieten.
Jura
Nog altijd veel varenpalmen, varens en naaldbomen. Bloeiperiode van de reptielen in zee, op het land en in de lucht; veel dinosauriërs. Eerste vogels met tanden. Aanwezig: Archaeopteryx. Kleine, primitieve zoogdieren. Bloeiperiode van ammonieten.
Trias
Veel naaldbomen, varenpalmen, paardenstaarten en varens. Drie kwart van de diersoorten sterven uit. Wel talrijke reptielen: eerste dinosauriërs, zeereptielen, vliegende reptielen. Eerste kleine, primitieve zoogdieren. Bloeiperiode van ammonieten, eerste belemnieten.
PaleozoïcumPerm
Veel varens en naaldbomen. Opkomst van eerste reptielen. Eerste ammonieten. Uitsterven van de trilobieten.
Carboon
Weelderige wouden van varens, wolfsklauwen en naaldbomen: de steenkoolwouden. Primitieve, echte amfibieën en reptielen. Vliegende insecten, reuzeninsecten.
Devoon
Eerste zaadplanten en boomvarens. Eerste beenvissen in zoet water. Aan het eind van het tijdperk ontstaan van amfibieën uit vissen. Eerste reptielen. Bloeiperiode van koralen, brachiopoden. Uitsterven van de graptolieten. Eerste insecten en spinnen.
Siluur
Ontwikkeling van landplanten. kaakloze vissen. Eerste kaakvissen. Opbloei van koraalriffen, eerste schorpioenen.
Ordovicium
Eerste planten op het land. Eerste gepantserde, kaakloze vissen. Bloei van trilobieten, graptolieten, tweekleppige schelpdieren en brachiopoden.
Cambrium
Ontwikkeling van bacteriën, wieren en zwammen. De Cambrische explosie: eerste dieren met een hard kalkskelet en vertegenwoordigers van alle stammen van ongewervelde dieren. Bloeiperiode van de trilobieten. Vooral zeebodembewoners: brachiopoden, koralen, graptolieten, schelp- en schaaldieren en veel ongewervelde dieren waarvan nu geen ermee verwante dieren nog leven.


Extra uitleg over de
geologie van Nederland en Vlaanderen. Klik hier.
geologie van Nederland. Klik hier.
geologie van de Ardennen en de Eifel. Klik hier.
geologische periodes. Klik hier.

Maak de juiste rangschikking van jong naar oud! Beginnen met een eon en daarna de juiste rangschikking, rekening houdend met de juiste era's en hun onderverdelingen. Als alles is gerangschikt klik je op de toets "Controleer". Je kan daarna steeds foute antwoorden verbeteren. Via de toets "Opnieuw" kun je de oefening volledig opnieuw maken. Met de "Hint-toets" bekom je het volgend woord. Je verliest dan wel punten.