Het pompstation van Japanse makelij is het hart van het omstreden Toshka-project, dat met 210 kilometer aan kanalen 226.000 hectare woestijn tot bloei moet brengen. De hoeveelheid cultiveerbaar land verdubbelt zelfs wanneer Toshka in de toekomst met Egyptes westerse oases wordt verbonden om een ’tweede Nijl’ te creëren. Toen het immense project in 1997 werd gelanceerd, sprak de regeringsgetrouwe Egyptische pers vol lof van ’Moebaraks piramides’. Vandaag de dag is het muisstil rond Toshka. Het pompstation dat op papier dagelijks 10.000 zwembaden kan vullen, werkt vaker niet dan wel. Het Toshka-project beoogt werkgelegenheid te creëren door het ontwikkelen van landbouw, industrie en toerisme in Zuid-Egypte”, zegt dr. Dia el Din el Quosy, die als voormalig vice-voorzitter van het National Water Resources Center de geboorte van het project overzag. In de toekomst moeten hier zo’n drie miljoen Egyptenaren wonen en werken. Het project is deel van de ’horizontale ontwikkeling’ van Egypte met als doel het ontlasten van de volle Nijldelta. Momenteel woont zo’n 95 procent van de 104.124.440 (2020) miljoen Egyptenaren langs de Nijl. Hoewel het project goed van start ging, woont en werkt er nog bijna niemand in Toshka. De Egyptische overheid bouwde de infrastructuur met een geschatte waarde van een miljard euro, waarna de private sector in landbouw, industrie en huisvesting zou investeren. Dat laatste gebeurde tot nu toe nauwelijks. Voor 6 euro per feddan (0,42 hectare) werd de meeste grond tien jaar geleden verkocht aan Egyptische en Arabische investeerders, waaronder de Saoedische miljardair prins Waleed bin Talal. Volgens het ministerie van water is slechts 14.000 van de beschikbare 226.000 hectare gecultiveerd. Critici beweren dat beleggers liever speculeren dan investeren. Hoewel nog altijd voorstander van het project, geeft Quosy toe dat de uitvoering te wensen overlaat. Er ligt te veel nadruk op landbouw”, zegt hij. Als de investeerders niet komen, moet de overheid het land terugeisen en herverdelen. Volgens Mohamed Salama, professor irrigatie en hydrologie aan de Universiteit van Caïro, spelen fundamentelere kwesties een rol. De temperatuur in Toshka loopt tot 50 graden op, terwijl het water in open kanalen wordt gepompt. Door verdamping verliest men, wanneer het project op volle toeren draait, een miljoen liter per dag, schat men. Door die verdamping is extra water nodig. Boeren in het noorden verbruiken gemiddeld tot 25.000 liter water per dag. In het zuiden is dat tweemaal zoveel. Egypte had een ondergronds kanaalstelsel kunnen bouwen, maar dat zou het project vrijwel onbetaalbaar hebben gemaakt. Het project kampt ook met een sociaal probleem. Wil men de regio ontwikkelen, dan heeft men mensen nodig. Maar het is zo heet in Toshka dat niemand er wil wonen, zeker niet zolang er geen steden en voorzieningen zijn.
Bestudeer eerst bovenstaande cursus. IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN. ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD. Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu. ALLES VERWERKT? KLIK DAN PAS OP DE TOETS CONTROLEER.
MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN, ALS HET WOORD BESTAAT, IN HET GEOPENDE VENSTER TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
* Aswan, Egypte Klik hier. Hoogste temperaturen liggen tussen
* Aswan, Egypte Klik hier. Laagste temperaturen liggen tussen
* Zie ATLAS, kaart Afrika! Welke oceaan ligt ten westen van Afrika?
* Zie ATLAS, kaart Afrika! Geef de naam van de grootste rivier in Kongo.
* Zie ATLAS, kaart Afrika Een bergketen in Centraal-Afrika. Deze bergketen strekt zich uit over de grens van de Democratische Republiek Congo, met name in de Noordelijke Kivu- en Ituri-regio's, en Oeganda. Geef de naam van de berg
* Zie ATLAS, kaart Afrika! Geef de naam van het het grootste meer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer op aarde.
* Zie ATLAS, kaart Afrika! Geef de naam van de de hoogste berg van Kenia en met zijn 5199 meter na de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika.
* Zie ATLAS, kaart Afrika! Geef de naam van de oceaan gelegen aan de oostkant van Afrika.