MENSELIJK LEEFMILIEU. De tijd op aarde.

Niet iedere plaats op aarde heeft dezelfde tijd

Wereldklok en tijzones. Klik hier.

DE UURGORDELS OP AARDE (Zonnetijd)



Rotatie van de aarde geeft het verschijnsel van dag en nacht. Klik hier.

DEZE OEFENING IS HOOFDLETTERGEVOELIG!
Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
IN ONDERSTAANDE GEGEVENS STAAN ER VAAK HYPERLINKS. KLIK ER OP EN LEES OOK DIE TEKSTEN.
ER WORDEN DAAR VRAGEN OVER GESTELD.

Antwoorden te halen uit bovenstaande gegevens. Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, INDIEN HET WOORD ER STAAT, TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"

De tijd

DE AARDE DRAAIT IN 24 UUR OM HAAR AS

Door de dagelijkse wenteling van de aarde om haar as kent men dag en nacht: de naar de zon gerichte kant van de aarde wordt verlicht (dagzijde), terwijl de andere donker blijft (nacht). Je weet dat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat.
Dat is echter slechts schijn, want in werkelijkheid is het de aarde die in tegengestelde richting draait. De zon beschrijft in de loop van de dag geen werkelijke boog langs de hemel, maar het aardoppervlak draait in tegengestelde zin van de schijnbare beweging van de zon. De aarde draait dus van het westen naar het oosten. Door die wenteling komt de zon in een plaats in het oosten steeds vroeger op dan in een plaats die meer westelijk ligt: in Luik (België) b.v. is het 's morgens ongeveer 10 minuten vroeger licht dan in Oostende (België). De snelheid van de aarde rond haar as is ongeveer 1660 km/uur.

Extra uitleg over de aardas! Klik hier.

Extra uitleg over de beweging van de aarde en de maan! Klik hier.


DAG EN NACHT











SCHIJNBARE BEWEGING VAN DE ZON












HET IS NIET OVERAL EVEN LAAT. ER ZIJN 24 TIJDZONES

Volgens onderstaande diensttabel kun je in de zomer iedere dag van Zaventem (bij Brussel) om 13.15 u. met een Boeing 747 naar New York vertrekken. Daar land je dan op de Kennedy-luchthaven na een vlucht van 8 uur en 20 minuten. Je uurwerk zou dan 21.35 u. moeten aanwijzen (13.15 u. + 8.20 u.), maar in New York is het echter nog maar 15.35 u. (plaatselijke tijd), dus 6 uur vroeger dan bij ons. Dit voorbeeld bewijst dat het niet overal even laat is. Ten westen van de nulmeridiaan is het vroeger dan bij ons; ten oosten van de nulmeridiaan is het dus later. De tijdzones worden berekend uitgaande van de Greenwichtijd (GMT = Greenwich Mean Time).

Extra uitleg over de tijdzones op aarde! Klik hier.

Tijdzones in Rusland. Klik hier.

ZOMERTIJD EN WINTERTIJD

Vele landen kennen een wintertijd en een zomertijd. België ligt samen met bv. Ierland en het Verenigd Koninkrijk in de GMT zone. Maar in de winter heeft België samen met vele andere landen een tijd die 1 uur voor loopt op de GMT tijd of de zonnetijd.
Als het in het Verenigd Koninkrijk 12u. GMT is dan is het in België 13u. wintertijd. In de zomer wordt de klok in de Europese Unie landen nog eens 1u. vooruit gezet (zomertijd: van eind maart tot eind oktober). De uurwerken lopen dan 2u. voor op de zonnetijd.


Extra uitleg over de zonnetijd op aarde! Klik hier.

Extra uitleg over de wintertijd op aarde! Klik hier.

Extra uitleg over de zomertijd op aarde! Klik hier.